Η ταβέρνα – καφενές στα «Καβάκια» της Φλώρινας

Shares

Δυο όμορφες φωτογραφίες σε δυο ξεχωριστές εποχές. Εικονίζουν το εποχικό ταβερνάκι – καφενέ του Μπάμπη Γιαννόπουλου στην περιοχή «Καβάκια», στο δυτικότερο άκρο της πόλης της Φλώρινας. Είναι πριν το 1928 αφού η πλημμύρα του ’28 κατέστρεψε το όμορφο αυτό σημείο χαλάρωσης των Φλωρινιωτών.

Ο Δημήτρης Μεκάσης αναφερόμενος στην πλημμύρα του 1928 γράφει τα εξής:

«Πρώτα τα «Καβάκια» πλημμύρισαν, που βρίσκονται στην άκρη της δυτικής μεριάς της πόλης και το εξοχικό ταβερνάκι του Μπάμπη παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Καρέκλες και τραπέζια παρέσυρε το νερό, αλλά και αρκετά λευκάδια. Τα Καβάκια ήταν πολύ γραφικό μέρος, καθώς η κοίτη του ποταμού ήταν ρηχή και χωρίς τοίχους. Μέσα στα νερά ήταν φυτευμένα πολλά ίσια λευκάδια που ομόρφαιναν το περιβάλλον και έκαμναν σκιά στο ταβερνάκι. Τα λευκάδια αυτά, όμως, έκαναν μεγάλη καταστροφή, καθώς ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Αυτά τα λευκάδια έπλεαν και με ορμή χτυπούσαν πάνω στις ξύλινες γέφυρες και τις παρέσερναν και αυτές».

Ο Μπάμης Γιαννόπουλος μετά την καταστροφή του καταστήματός του στα «Καβάκια» θα ανοίξει καφενείο στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοντά στον φούρνο του Ιορδ. Βογδάνου.

Σπύρος Παπαχαρίσης

* Περισσότερα για την μεγάλη πλημμύρα του 1928 διαβάστε στο σχετικό μας άρθρο.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »