Ο Δημήτριος Μακρής και ο πρώτος αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν

Shares

Ιστορική ημέρα για την αστροναυτική επιστήμη και την ανθρωπότητα ήταν η 12 Απριλίου 1960, πριν 44 ακριβώς χρόνια. Εκείνη την ιστορική ημέρα ο άνθρωπος της γης, ταξίδεψε για πρώτη φορά, πέραν της γήινης ατμοσφαίρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα επανδρωμένα ταξίδια στην σελήνη και στα ουράνια ύψη και στα μη επανδρωμένα ταξίδια σε άλλους πλανήτες και το αχανές διάστημα. Η παγκόσμια πρωτιά του απίστευτου μέχρι τότε κατορθώματος, ανήκει στην τότε Σοβιετική Ένωση και στον αστροναύτη της (έτσι τον ονόμασαν οι διαστημικοί επιστήμονες) Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν.

Ο Γκαγκάριν ήταν σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας και δεν δίστασε, ύστερα από εξαντλητική προπαίδευση, διακινδυνεύοντας την ζωή του, ως άνθρωπος πείραμα, να ανέβει στο αποκληθέν πρώτο διαστημόπλοιο “Βοστόκ” και να το οδηγήσει στο ανεξερεύνητο ακόμη κοσμικό διάστημα, πραγματοποιώντας μίαν θεαματική περιστροφή πέριξ της γης. Το κατόρθωμα της σοβιετικής επιστήμης και του πρώτου αστροναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν παμμέγιστο και δίκαια προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Η μοίρα, όμως, επεφύλαξε στον θαρραλέο Ρώσο αστροναύτη, ένα άδοξο και τραγικό τέλος: εφονεύθη σε αεροπορικό δυστύχημα στις 28 Μαρτίου 1968, που σκόρπισε την θλίψη σε όλη την ανθρωπότητα. Πολλές ήσαν οι χώρες που, κατόπιν προσκλήσεώς τους, επεσκέφθη ο Γκαγκάριν, στον οποίον επιδαψίλευσαν τις δέουσες τιμές.

Μεταξύ των χωρών αυτών, που ο διάσημος αστροναύτης επεσκέφθη το φθινόπωρο του 1961, ήταν και η Ελλάς, η κυβέρνηση Κων. Καραμανλή της οποίας, τον υπεδέχθη με τιμές ήρωα. Μεταξύ εκείνων των αξιωματούχων, που ο πρώτος στον κόσμο αστροναύτης επεσκέφθη, ήταν και ο τότε συμπατριώτης μας υπουργός αείμνηστος Δημήτριος Μακρής.

Στιγμιότυπο από την ιστορική εκείνη επίσκεψη, αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία μας. Την οποία μας την παρεχώρησε ευγενώς ο τότε προσωπικός οδηγός του Δ. Μακρή, Γεώργιος Τσιούτσιας. Τον ευχαριστούμε.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »