Ο «Όμιλος Καλών Τεχνών» του «Αριστοτέλη»

Shares

omilos kalwn texnwn aristoteli 1953 august

Το 1943 ιδρύεται το εργαστήρι εικαστικών τεχνών του ΦΣΦΑ (Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης») με συμμετοχή 15 Φλωρινιωτών, εντασσόμενο στο Μορφωτικό Τμήμα του Συλλόγου.

Το 1945 υπήρξε η τυπική αφετηρία της πορείας των σύγχρονων καλλιτεχνών της Φλώρινας. Από τις πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. του ΦΣΦΑ ήταν η ίδρυση του «Ομίλου Καλών Τεχνών» με ξεχωριστούς κύκλους μαθημάτων, όπου υπερείχαν το «σχέδιο εκ του φυσικού», η ζωγραφική και η γλυπτική.

Ο Ηλίας Βυζάντης θεωρείται ο εμψυχωτής του τμήματος που λειτουργούσε σε καθημερινή βάση. Τη στιγμή εκείνη ο «Όμιλος Καλών Τεχνών», είχε ως μέλη του τον Ηλία Βυζάντη, τον Λεωνίδα Παυλίδη και τον αδελφό του Χρήστο, τον Δημήτριο Μπούτζιο, τον Γιώργο Λιναρά, τον Δημήτρη Καλαμάρα, τον Λεωνίδα Καλαμάρα, τον Στερίκα Κούλη, τον Γιώργο Κόρα, τον Νεοπτόλεμο Γκέρκα, τον Παντελή Ζηβονίδη, τον Γιώργο Καλτσούνη, τον Βαγγέλη Μπάρα και μερικούς άλλους που συμμετείχαν στις συζητήσεις αλλά όχι στις εργασίες.

Από το βιβλίο του Τάκη Μπέσσα: «Η Εικαστική Φλώρινα (1941-1976)»

Στην φωτογραφία η οποία είναι του 1952 διακρίνονται μέλη του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του ΦΣΦΑ.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κώστας Λούστας, Μιχαήλ Κοντοτόλιος, Ναούμ Ναουμτίνης, Γιώργος Κόρας, Φωτεινή Δαμιανίδου, Θανάσης Μινόπουλος, Ντίνα Δημοπούλου, Στερίκας Κούλης.

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »