Οι κρεοπώλες Φλωρίνης του 1953

Shares

Οι κρεοπώλες (οι χασάπηδες, όπως κοινώς λέγονται) της Φλωρίνης ήταν και είναι μία συμπαθέστατη τάξη της μικρής κοινωνίας μας, που η προσφορά της στο κοινό ήταν σημαντική για την διατροφή μας. Άνθρωποι με συναίσθηση και συνέπεια στο επάγγελμά τους, ότι ένα μέρος της υγιεινής διατροφής των συμπολιτών, έχουν εξελιχθεί σε μια ομάδα, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την κανονική και υγιεινή διατροφή μας. Εξυπηρετούν οι κρεοπώλες μας τους πελάτες τους, προσφέροντάς τους κρέατα ελεγμένα κτηνιατρικώς και φυσικά όσο γίνεται υψηλής ποιότητος. Με το άνοιγμα πολλών υπεραγορών (κατά το… ελληνικότερον «σούπερ μάρκετ») τα οποία έχουν δημιουργήσει και τμήματα πωλήσεως παντός είδους κρεάτων, οι παραδοσιακοί κρεοπώλες περνούν μία κρίση, η οποία δεν προοιωνίζει ευοίωνο μέλλον. Κάποτε οι κρεοπώλες της πόλεώς μας είχαν σωματείο, με πολλά μέλη και είχαν προστάτη τους τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, που εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Παλαιότερα τον γιόρταζαν μαζικά και οικογενειακά.

Σήμερα το σωματείο βρίσκεται σε ημιαδράνεια και λίγοι είναι εκείνοι που σχεδόν ιδιωτικά γιορτάζουν τον ?γιό τους. Την πανηγυρική αυτή εορτή των πολυπληθών κρεοπωλών, έρχεται να μας την θυμίσει η φωτογραφία μας που αποδεικνύει ότι άλλοτε οι κρεοπώλες γιόρταζαν «συν γυναιξί και τέκνοις» τον ?γιο προστάτη τους. Η φωτογραφία είναι παρμένη το 1953, ανήμερα της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο κέντρο “ΑΛΣΟΣ” στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονος. Μας την έστειλε ο φίλος κ. Χρήστος Θεμελής, από το Τορόντο του Καναδά, την οποία, όμως, του την έδωσε ο εκεί εγκατεστημένος, παλαιό ενεργό μέλος της Παμμακεδονικής και του πατριωτικού Συλλόγου «Ίων Δραγούμης» κ. Νικόλαος Τζήμας, γόνος οικογενείας κρεοπωλών.

Στην φωτογραφία εικονίζονται, όπως μας τους σημείωσαν οι Θεμελής και Τζήμας, οι κρεοπώλες της εποχής εκείνης με τις οικογένειές τους:

Πρώτη σειρά από αριστερά: Τάκης Κάπτσης, Ηλίας Τσώτσος, Αναστάσιος Βασιλείου, Νίκος Βόγλης, Μιχαήλ Πέτρου, Πέτρος Καραμήτσος.

Δεύτερη σειρά από αριστερά: Δημήτριος Μαρούσης, Βαγγέλης Σαμαράς, Δ. Παπαγγέλλου, Γιάννης Γάστης, Ηλίας Γάστης, Θεόδωρος Σαμαράς, Πέτρος Κικιλίντζας, Στέφανος Γάστης, ο κτηνίατρος Αναστάσιος Γκώγκος, Βασίλειος Γερμανός, Γεώργιος Κάπτσης.

Στους κρεοπώλες μας, με την ευκαιρία της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, «χρόνια πολλά, χαρούμενα και κερδοφόρα».

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »