Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιερέα Παπαγεωργίου Παπαδοπούλου στην Κούλα Πρεσπών το 1961

Shares

Στις 13 Αυγούστου του 1961, τελούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παπαγεωργίου Παπαδοπούλου από τους Ψαράδες, στην θέση Κούλα Πρεσπών.

Την ανέγερση προτομών και ανδριάντων την δεκαετία του 1960 επιμελείται η «Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως Ανδριάντων και Προτομών Μακεδονομάχων Φλωρίνης και Καστορίας», πρόεδρος της οποίας ήταν ο τ. βουλευτής Φλώρινας και τ. υπουργός Γεώργιος Μόδης.

Την συγκεκριμένη ημέρα γίνονται και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παπασταύρου Τσάμη στη θέση «Βίγλα» Πισοδερίου, καθώς και τα αποκαλυπτήρια «του επιβλητικού μνημείου των πεσόντων Ανταρτικού εις μνήμην των σφαγιασθέντων υπό των κομιτατζήδων κατοίκων Ανταρτικού κατά τον Μακεδονικόν αγώνα και των εκτελεσθέντων τοιούτων υπό των Ιταλών το 1943 τη παροτρύνσει των βουλγάρων». 1

Η φωτογραφία μας είναι από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιερέα Παπαγεωργίου Παπαδοπούλου τα οποία έκανε ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος Γ. Παπαγεωργίου. Στην μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται: «Παπαγεώργιος Παπαδόπουλος ? Εσφαγιάσθη υπό κομιταζήδων τον Ιούνιον 1907». Η προτομή είναι έργο του Νικ. Δογούλη.

Διακρίνεται μπροστά από την προτομή, με το στεφάνι στο χέρι ο Νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος και ο Γεώργιος Μόδης ο οποίος κρατάει καπέλο. Η παρουσία του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού δικαιολογείται αφού την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν στην Πρέσπα και οι «Δ? Ναυτικαί Εορταί Πρεσπών».

Σήμερα η προτομή βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς απέναντι από την αρχική της θέση.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

—————————-

1. «Ελληνική Φωνή», φ. 1408, 19-8-1961

 

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »