Το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Φλώρινας στους πανελλήνιους τελικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης του 1975

Γράφει ο Γιώργος Ανθόπουλος |

Το Μάιο του 1975 μια ομάδα ταλαντούχων μαθητών, του εξατάξιου Γυμνασίου Αρρένων Φλώρινας, έγραψε ιστορία με την πρόκριση στους τελικούς μαθητικούς αγώνες Καλαθόσφαιρας (Αθήνα, Γλυφάδα 1975). Πρόκριση που φάνταζε εξωπραγματική, λόγω των περιορισμένων επαρχιακών δυνατοτήτων, κυρίως με την έλλειψη κλειστών γυμναστηρίων, υποδομών αλλά και συλλόγων, όπως υπήρχαν τότε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κ.α.

Χωρίς λοιπόν κλειστό γήπεδο μπάσκετ (αυτό εγκαινιάστηκε και λειτούργησε το 1981), χωρίς κατάλληλο υλικό, με υποτυπώδεις υποδομές (έπαιζαν σε ανοικτό γήπεδο, με τσιμεντένιο δάπεδο και μεταλλικά ταμπλό) και παρά τις ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, της Φυσικής Αγωγής, η προετοιμασία για τους σχολικούς αγώνες Καλαθόσφαιρας της ευρύτερης περιφέρειας.

Το ταλέντο, η θέληση, η οργάνωση και οι ξεχωριστές ικανότητες των μαθητών – αθλητών, έφερε αποτέλεσμα. Έτσι, μετά από συνεχείς αγώνες πρόκρισης σε Αμύνταιο, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, η ομάδα πέτυχε τη συμμετοχή της στους Πανελλήνιους αγώνες, εκπροσωπώντας την ΣΤ΄ εκπαιδευτική περιφέρεια (ΚΔ Μακεδονία). Γεγονός που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα, σε ομαδικό άθλημα.

Συμμετείχαν στους τελικούς δέκα (10) ομάδες (μια από την Κύπρο) και η ομάδα μας κατέλαβε την 8η θέση (δυστυχώς δεν υπάρχουν επίσημα και ακριβή στοιχεία).

Οι εμπειρίες για τα παιδιά λόγω των συνθηκών της εποχής υπήρξαν μοναδικές. Ήταν δε η μόνη σχολική ομάδα που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κλειστό γυμναστήριο, αντίθετα είναι εντυπωσιακό ότι οι μαθητές αγωνίστηκαν αλλά και είδαν για πρώτη φορά κλειστά γήπεδα μπάσκετ.

Η συμμετοχή τους από σχολείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους μπασκετικούς κύκλους, οι οποίοι αναφέρθηκαν κολακευτικά για την ποιότητα, τις ικανότητες και το ήθος των μαθητών από τη Φλώρινα.

Η πορεία μέχρι τους τελικούς: Νίκη επί του Οικονομικού Γυμνασίου Φλώρινας 83-36, επί του Γυμνασίου Αμυνταίου 102-26, της Βέροιας με σκορ 51-45, της Νάουσας με 72-53, της Κοζάνης με 29-26 και του Γυμνασίου Κατερίνης με σκορ 49-24.

Την εξαιρετική αυτή ομάδα αποτελούσαν οι: Γιώργος Μπασιακούλης, Παύλος Αλτίνης, Θεόδωρος Τσάπανος, Νίκος Γάκης, Δημήτρης Αναστασίου, Κώστας Τούλιος, Κώστας Μπέλλης, Πέτρος Λούκρης, Χρήστος Παπάς και Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Την προετοιμασία και την καθοδήγηση ανέλαβε ο νεοδιόριστος τότε καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γιώργος Ανθόπουλος.

1η φωτογραφία (η ομάδα στη Γλυφάδα)

Από αριστερά επάνω: Γιώργος Ανθόπουλος, Θόδωρος Τσάπανος, Παύλος Αλτίνης, Νίκος Γάκης, Γιώργος Μπασιακούλης, Χρήστος Παπάς

Καθιστοί: Κώστας Τούλιος, Κώστας Μπέλλης, Πέτρος Λούκρης, Σταύρος Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Αναστασίου.

2η φωτογραφία (ξενάγηση στην Ακρόπολη)

Από αριστερά ?Κώστας Τούλιος, Γιώργος Ανθόπουλος, Παύλος Αλτίνης, Δημήτρης Αναστασίου, Πέτρος Λούκρης, Χρήστος Παπάς, Θόδωρος Τσάπανος, Νίκος Γάκης, Σταύρος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μπασιακούλης και Κώστας Μπέλλης.

3η φωτογραφία (ξενάγηση στο Φάληρο)

Από αριστερά ?Κώστας Τούλιος, Γιώργος Ανθόπουλος, Σταύρος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Αναστασίου, Θόδωρος Τσάπανος, Νίκος Γάκης, Πέτρος Λούκρης, Παύλος Αλτίνης, Γιώργος Μπασιακούλης, Κώστας Μπέλλης και Χρήστος Παπάς.

——————–

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και στοιχεία, Γιώργου Ανθόπουλου, Κώστα Μπέλλη, Θόδωρου Τσάπανου)

——————–

Ευχαριστώ θερμά τον Γιώργο Ανθόπουλο, τον Κώστα Μπέλλη και τον Θόδωρο Τσάπανο για τη συνεισφορά τους στο florinapast.

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »