Το εξοχικό κέντρο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» της Φλώρινας (1930)

Shares

Γράφει ο Θανάσης Βογιατζής |

Θαυμάσια προπολεμική φωτογραφία, των πρώτων χρόνων λειτουργίας του εξοχικού κέντρου «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Το πανέμορφο αυτό κτίριο, ιδιοκτησίας Λάζαρου Κοζάρη, κτίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, κοντά στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το καμπαναριό του οποίου διακρίνεται στο βάθος δεξιά της φωτογραφίας.

Στον Α΄ όροφό του, από τον Απρίλιο του 1924, άρχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και στο ισόγειό του, από την ίδια περίπου εποχή και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το ομώνυμο εξοχικό κέντρο. Στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» δίδονταν για πολλά χρόνια οι περίφημες χοροεσπερίδες των παλιών Φλωρινιωτών που άφησαν εποχή.

Από την αξέχαστη «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» πέρασαν μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, της μουσικής και του τραγουδιού, τόσο της προπολεμικής όσο και της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μου είχε πει κάποτε ο παλιός ωραίος Φλωρινιώτης, μακαρίτης τώρα, Μιχαλάκης Πατσούρης (1911-1998), ότι στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» είχε εμφανισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ίσως το 1932, ο περίφημος Αργεντινός μουσικός Εδουάρδο Μπιάνκο (1892-1959) με την θαυμάσια ορχήστρα του, γνωστός διεθνώς στην εποχή του μεσοπολέμου ως «ο βασιλιάς του ταγκό» και ότι λίγα χρόνια αργότερα είχε εμφανισθεί και ο αξέχαστος Κλέων Τριανταφύλλου (1885-1944), περίφημος και αυτός στην εποχή του, αλλά και σήμερα ακόμη, με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ΑΤΤΙΚ.

Ο Μιχαλάκης Πατσούρης, φίλος του πατέρα μου από την δεκαετία του 1920, εγκατεστημένος από το 1953 στον Καναδά, επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι την αγαπημένη του Φλώρινα. Πιανίστας ο ίδιος και έχοντας ζήσει όλη την εποχή του μεσοπολέμου, ήταν ζωντανή ιστορία για την Φλώρινα και μοναδικός ίσως γνώστης των καλλιτεχνικών ιδίως πραγμάτων της πόλης μας της εποχής εκείνης. Κάθε χρόνο περίμενα με ενδιαφέρον την άφιξή του, για να τον ρωτήσω και να συζητήσουμε διάφορα γεγονότα της προπολεμικής Φλώρινας.

Αλλά και μεταπολεμικά, από ό,τι γνωρίζω, εμφανίσθηκαν στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» μεγάλα επίσης ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η μοναδική Δανάη Στρατηγοπούλου (1913-2009), (για τον θάνατο της οποίας είχαμε αφιερώσει κείμενό μας), ο Τώνης Μαρούδας (1920-1988), ο Σώτος Παναγόπουλος (1920-1983), η Μαριάννα Χατζοπούλου (1932-2002), η Ζωή Μάγγου και άλλοι.

Η μεγάλη Δανάη εμφανίσθηκε στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» τον Ιούλιο του 1958. Στην τοπική εφημερίδα της Φλώρινας «Ελληνική Φωνή» της 2-8-1958, που έχω στο αρχείο μου και που εξέδιδε τότε ο παλιός δημοσιογράφος, γνωστός βιβλιοπώλης της πόλης μας, Δημήτριος Τσώγκος (1886-1961), δημοσιεύθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενής συνέντευξή της, που παραχώρησε η ίδια σε συνεργάτη της εφημερίδας. Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας και στην στήλη «Ξεφυλλίζοντας την ζωή», διαβάζουμε τα εξής επίσης ενδιαφέροντα: «Χάρι στην διεύθυνση του εξοχικού «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», η Φλώρινα είχε την ευτυχία να ακούση την αηδονόλαλη Δανάη σε ένα υπέροχο πρόγραμμα. Η Δανάη είναι μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της Ελλάδος. Η φωνή της είναι κρυστάλλινη και έχει πάντα την σφραγίδα του δασκάλου της, του αξέχαστου Αττίκ. Όσοι ήσαν στην «ΑΚΡΟΠΟΛΙ» πέρασαν την πιο όμορφη βραδυά τους. Γι΄ αυτό και θερμά συγχαίρουμε την διεύθυνση της «ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ».

akropoli1

Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια που λειτουργούσε η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», πέρασαν από αυτήν όλοι σχεδόν οι Φλωρινιώτες μουσικοί και τραγουδιστές της εποχής, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες.

Το κτίριο διασώζεται μέχρι σήμερα (2016), εντυπωσιακά όμορφο και επιβλητικό, παρά το ότι πλησιάζει τα εκατό του χρόνια, διατηρώντας μαζί του νοσταλγικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, ρομαντικής, που δυστυχώς έφυγε οριστικά.-

Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 18-5-2016

akropoli2

florinapast: παραθέτουμε άλλη μια φωτογραφία της «ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ», από το ψηφιακό αρχείο μας.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »