Η οικογένεια Καμχή της Φλώρινας

Με αφορμή την έκθεση «ΝΟΣΤΟΣ» – 75 χρόνια από τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας Φλώρινας» που επιμελήθηκε η Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας, η τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης» αφιέρωσε τη στήλη «Παράθυρο στο παρελθόν» σε μια από τις φωτογραφίες της έκθεσης. Πρόκειται για τη φωτογραφία της οικογένειας Καμχή. Τη φωτογραφία συνοδεύει το παρακάτω κείμενο:

Η σημερινή μας φωτογραφία, του 1950, είναι «δανεισμένη» από την εν λόγω έκθεση και απεικονίζεται η οικογένεια Καμχή.
Ο Ιακώβ και η Εσθήρ Καμχή φωτογραφίζονται στην είσοδο του σπιτιού τους με τους γιους, τις νύφες και τις εγγονές τους.
Καθήμενοι είναι ο Ιακώβ Καμχή, χασάπης στο επάγγελμα, και η σύζυγος του Εσθήρ, η οποία κρατάει στην αγκαλιά της, κατά πάσα πιθανότητα, την εγγονή της, επίσης, Εσθήρ και τους περιστοιχίζουν οι εγγονές τους Λούνα, Μύριαμ και Στέλλα (Εσθήρ) (δίδυμες) καθώς και μία κοπέλλα που δεν αναγνωρίστηκε.
Όρθιοι είναι η Λουίζα και ο Μωύς Καμχή, η Σάρα Καμχή έχοντας στην αγκαλιά της την κόρη της Σαλώμ και ο σύζυγος της Μπαρούχ Καμχή.
Η οικογένεια Καμχή διέμενε στη Φλώρινα στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, δίπλα ακριβώς, μεσοτοιχία στο σπίτι των Λεωνίδα και Αριστείδη Βόσδου. Τους συγγενείς της αναγνώρισε η κα Μπέλα Εσρά – Καμχή, κόρη του Μωύς, που επισκέφτηκε τη Φλώρινα με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης.

πηγή: Φωνή της Φλωρίνης, φύλλο 2271/4-5-2018, «Παράθυρο στο παρελθόν».

Η κα Σαλώμ Καμχή μας έστειλε την ανωτέρω φωτογραφία. Είναι του 1955 και σε αυτή εμφανίζονται: Αριστερά ο Μπαρούχ Καμχή με τη γυναίκα του Σάρα, ενώ στη μέση είναι η Σαλώμ. Την ευχαριστούμε.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η έκθεση «ΝΟΣΤΟΣ» – 75 χρόνια από τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας Φλώρινας» θα φιλοξενηθεί από 30/4 έως 30/5/2018 στους χώρους της Πινακοθήκης Καλλιτεχνών Φλώρινας, που στεγάζεται στο παλιό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου συνέβη και η τελευταία πράξη του εκτοπισμού. Συμπεριλαμβάνει έκθεση φωτογραφικής και αρχειακής τεκμηρίωσης της παρουσίας, της δράσης και της λειτουργίας των μελών της κοινότητας στη διάσταση του αναπόσπαστου κομματιού της ζωής της πόλης έως την οριστική φυγή του τελευταίου μέλους της.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Δήμος Φλώρινας, Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Φλώρινας, Επιμελητήριο Φλώρινας, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», Σύνδεσμος Μοναστηριωτών και των Πέριξ εν Φλωρίνη «Η ΕΛΠΙΣ»

πηγή φωτογραφίας: Museum of Jewish Heritage

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »