Κρήτες Πρόσκοποι στο Μπούφι το 1926

Shares

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 1926 φθάνουν στην πόλη της Φλώρινας 100 περίπου Κρήτες πρόσκοποι οι οποίοι συνοδεύονται από τον Έφορο Ηρακλείου Στέλλιο Κατεχάκη.

Ο Προσκοπισμός τα χρόνια εκείνα βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα οργάνωσης αλλά και συμμετοχής σε αυτόν νέων κάθε ηλικίας.

Το γεγονός της άφιξης των Κρητών προσκόπων θεωρείται πολύ σημαντικό για την Φλώρινα. Τους υποδέχονται στην είσοδο της πόλης πλήθος πολιτών καθώς και η μπάντα του «Ορφέα». Αργότερα από τον εξώστη του ξενοδοχείου «Εθνικόν», μπροστά από το οποίο είχαν παραταχθεί οι πρόσκοποι, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές θα μιλήσει ο δικηγόρος Γ.Θ. Μόδης και ο Σ. Τριανταφυλλίδης.

Το πρώτο επίσημο δείπνο θα δοθεί την επομένη στο «Εθνικόν». Σε αυτό θα παρακαθίσουν ο Στρατιωτικός Διοικητής Β. Τζότζιος, ο Νομάρχης Παπάζογλου, ο Δήμαρχος Ι. Θεοδοσίου και οι Γ. Τζώρτζης, Μ. Δοσίου, Α. Δασκαλάκης, Παπαστεργίου και οι παλαιοί αρχηγοί Γ.Θ. Μόδης, Μ. Παυλίδης, και Στ. Τριανταφυλλίδης.

Στις 21 Ιουλίου οι Κρήτες πρόσκοποι μαζί με τις ομάδες προσκόπων της Φλώρινας θα εκδράμουν  αφού χωριστούν σε δυο ομάδες.

Η μια θα κατευθυνθεί προς  Ακρίτα, Κρατερό, Εθνικό και Αγία Παρασκευή και η άλλη προς Μελίτη και Μεσοχώρι.

Η φωτογραφία μας είναι από την επίσκεψη της ομάδας στον Ακρίτα (Μπούφι). Έχει ληφθεί από τον φωτογράφο Τέγου μπροστά από το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ – συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Για την επίσκεψη αυτή στον «Έλεγχο» φ. 239/23 Ιουλίου 1926 διαβάζουμε:

Την επομένην οι Κρήτες πρόσκοποι μετά των ημετέρων τοιούτων διαιρεθέντες εις δύο ομάδας εξέδραμον η μεν μία ομάς εις Μπούφιον, Ράκοβον, Οψίριναν και Αγίαν Παρασκευήν.
Εξαιρετικώς εις Μπούφιον οι πρόσκοποι διήλθον αληθώς αλησμονήτους στιγμάς.
Οι Μπουφιώται διεσκέδασαν πλησίων των Προσκόπων μέχρι των πρωϊνών ωρών. Ο πρόεδρος της κοινότητος Μπουφίου κ. Φ. Γιαγκουλίδης και οι κοινοτικοί σύμβουλοι είναι άξιοι παντός επαίνου.

Η φιλοξενία των Κρητών προσκόπων από τους Φλωρινιώτες ήταν θερμή. Για αυτήν θα ευχαριστήσουν τότε δια του τύπου ο Επίσκοπος Κρήτης Τίτος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βογιατζάκης καθώς και ο Έφορος Προσκόπων Ηρακλείου Στέλλιος Κατεχάκης.

Πλήρες ρεπορτάζ για την άφιξη και παραμονή των Κρητών προσκόπων μπορείτε να διαβάσετε στο φύλλο  239 – 23 Ιουλίου 1926 του «Ελέγχου»

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Έλεγχος – φύλλο 239 – 23 Ιουλίου 1926

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »