Ποδοσφαιρικός σύλλογος «Εργατικός Αστήρ» Δροσοπηγής του 1929

Shares

Παρά το ότι η Δροσοπηγή Φλωρίνης (η πρώτη επωνυμία της μέχρι το 1928 ήταν Μπελκαμένη) ήταν μάννα μαστόρων, οι οποίοι εξακτίνονταν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, κτίζοντας σπίτια, ακόμη και μεγαλοπρεπή μέγαρα, όπως αυτό του Εξάρχου στην πόλη μας, και σχολεία και άλλα δημόσια οικοδομήματα, δεν άφηναν έξω από τα ενδιαφέροντά τους, τις συλλογικές δραστηριότητες. Έτσι ακόμη από το 1919 είχαν ιδρύσει Δασικό Συνεταιρισμό, με πρωτοποριακό καταστατικό, το οποίο έδινε δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες και δέκα χρόνια μετά, το 1929, ίδρυσαν ποδοσφαιρικό Σύλλογο Μπελκαμένης, στον οποίον, μάλιστα, έδωσαν τον χαρακτηριστικό του επαγγέλματός τους τίτλο «Εργατικός Αστήρ».

Το παλιό χωριό, το οποίο, δυστυχώς, κάηκε από τους γερμανούς κατά την κατοχή, ήταν κτισμένο σε δύσβατη ορεινή περιοχή και οι αλάνες ήσαν περιορισμένες, γεννάται δε το εύλογο ερώτημα που έπαιζαν μπάλα οι ποδοσφαιριστές της. Παλαιός Δροσοπηγιώτης, μας πληροφόρησε ότι έπαιζαν στην αυλή του σχολείου και σε μερικά πλατώματα του εδάφους. Εν πάση περιπτώσει και στο ποδόσφαιρο οι Δροσοπηγιώτες πρέπει να ήταν από τους πρωτοπόρους, δεδομένου ότι, τουλάχιστον ο γράφων, δεν γνωρίζει αν εκείνη την μακρινή εποχή υπήρχαν ποδοσφαιρικές ομάδες σε άλλα χωριά και δη πεδινά, της περιοχής Φλωρίνης.

Η αναμνηστική φωτογραφία μας είναι κιτρινισμένη από την πολυκαιρία (μας την παρεχώρησε ευγενώς ο παλαίμαχος εργατοπατέρας κ. Πέτρος Θώδας, τον οποίον ευχαριστούμε) και έχει και επετειακό χαρακτήρα, αφού «τραβήχτηκε» στο μεσοχώρι της Δροσοπηγής, την ημέρα που γιόρταζε το χωριό, την Αγία Τριάδα, το 1929.

Στην φωτογραφία είναι από αριστερά οι παίκτες της πρώτης ομάδος: Βασίλειος Ροϊδης, Τάκης Ρούμπος, Σωτήριος Στυλιάδης, Τρ. Θάνος, Μπέλας, από την Χρούπιστα – Άργος Ορεστικό, Δημήτριος Κύρκου, Αχιλλέας Γραικός, Χρήστος Ταμουτσέλης, Αργύριος Ανδρέου, Στέργιος Δέδες, Ιωάννης Τασίκας.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »