Απόφοιτες του Γυμνασίου Θηλέων Φλωρίνης το 1955

Shares

Πριν 50 ακριβώς χρόνια, τον Ιούνιο του 1955, 52 μαθήτριες της 8ης τάξεως του Γυμνασίου Θηλέων Φλωρίνης (τότε ίσχυε ακόμη το Οκτατάξιο Γυμνάσιο και ήταν διαχωρισμένα τα γυμνάσια σε αρρένων και θηλέων), αποχαιρετούσαν τα μαθητικά θρανία και την μαθητική ζωή, πετούσαν τις μαθητικές ποδιές στο χρονοντούλαπο της ζωής τους και έμπαιναν πια με αισιοδοξία στον αγώνα της βιοπάλης και της κοινωνίας. Ήταν μια τάξη με καλές μαθήτριες, μερικές από τις οποίες διέπρεψαν στις επιστήμες, ενώ άλλες επαγγελματικά και, κυρίως, ως νοικοκυρές, μία δε εξ αυτών παρουσιάστηκε και ως συγγραφέας τοπικών συνταγών φαγητών.

Γυμνασιάρχης τους ήταν ο φιλόλογος Ιωάννης Πασάς, η μαθηματικός Σιδέρη, ο φυσικός Ιωάννης Ξυραφάκης, η της Λογικής Μαρία Καλαφάτογλου (σύζυγος του πρώην βουλευτού μας κ. Γεωργίου Ανδρεάδη) και η Φλωριώτισσα ιστορικός Αντιγόνη Καρόζη. Στις 11 Ιουνίου 1955, οι 22 εικονιζόμενες στην φωτογραφία μας απόφοιτες που αποχαιρέτησαν τα μαθητικά χρόνια, ξεκίνησαν από το γυμνάσιο τους, (όπου τώρα το 3ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο) και τραγουδώντας και χορεύοντας ( η νιότης πολλές φορές είναι ξέφρενη) διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλεως και κατέληξαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου φωτογραφήθηκαν, αποθανατίζοντας την σημαντική για την ζωή τους στιγμή στην δημοσιευομένη αναμνηστική φωτογραφία.

Με ποιο σκεπτικό διάλεξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό για να φωτογραφήσουν αυτήν την αποχαιρετιστήρια στιγμή, δεν το γνωρίζουμε. Μπορούμε, όμως, να υποθέσουμε ότι τον διάλεξαν, γιατί η στιγμή αυτή ήταν, συνειρμικά, σταθμός, που σφράγιζε μια οκτάχρονη ξέγνοιαστη μαθητική ζωή, όσο κι’ αν είχε χτυποκάρδια και προσπάθειες, αλλά και σταθμός της αφετηρίας για το μακρόχρονο ταξίδι της ζωής, διανθισμένης με χαρές και λύπες, με επιτυχίες και ατυχίες.

Στην φωτογραφία μας, απεικονίζονται:

Πρώτη σειρά από αριστερά: Βασιλειάδου Σταυρούλα, Πασίγκου Θεοπίστη, Τσαούση Αγγελική, Πασαλίδου Αγγελική, Ηλιάδου Ασημούλα, Λιατοπούλου Φανή, Κοζάρη Ελευθερία.

Δεύτερη σειρά από αριστερά: Γούλα Άννα, Χατζηλία Ελένη, Χρηστάκη Ναυσικά, Μήρτσου Κλειώ, Καραδαγλή Αικατερίνη, Χαραβιτσίδου Ευαγγελία, Κουκουζίκα Αθανασία, Σιδηροπούλου Ιωάννα.

Τρίτη σειρά από αριστερά: Πανίδου Σοφία, Θώμου Ζωγραφία, Γυμνοπούλου Παρθένα, Χατζηχρήστου Αθηνά, Μπούσιου Ειρήνη, Κουλούδη Μαρίνα, Τσοτάκη Βιολέττα.

Η φωτογραφία προέρχεται από το πολύτιμο αρχείο της κ. Ιωάννας Σιδηροπούλου – Πιτόσκα. Την ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »