Δυό παλιές φωτογραφίες στην Πρέσπα

Shares

Συμμετέχοντας στην έκθεση παλιών φωτογραφιών της Πρέσπας, που οργανώνουν από κοινού το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών και ο Δήμος Πρεσπών από τις 15 Ιουλίου 2009, το σημειώνουμε σε άλλη στήλη, το “Παράθυρο στο Παρελθόν” ανοίγει σήμερα και παρουσιάζει δύο παμπάλαιες φωτογραφίες κάποιας μακρινής προπολεμικής εποχής, πιθανότατα στο κεφαλοχώρι της Πρέσπας Άγιο Γερμανό.

Σίγουρα η πρώτη από τις φωτογραφίες απαθανάτισε πασχαλιάτικη σκηνή ψησίματος του οβελία, υπό τα βλέμματα της τότε εξουσίας, των τριών χωροφυλάκων και των επτά Πρεσπιωτών με τα “καλά τους ρούχα” και τις ρεπούμπλικες και την τραγιάσκα ο ένας. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του χωροφύλακα με τον χωρικό, δεξιά της φωτογραφίας, που ίσως δείχνει το τσούγκρισμα τ’ αυγού.

Στην δεύτερη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται και ο τρούλος της εκκλησίας, ίσως του Αγίου Γερμανού, είναι ο παπάς του χωριού και δύο χωροφύλακες, τους οποίους πλαισιώνουν κάτοικοι του χωριού, πάλι καλοντυμένοι (ίσως ήταν γιορτάσιμη ημέρα) με ρεπούμπλικες και δύο με τραγιάσκες. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Πρεσπιώτη κ. Χρήστο Δαμουλή.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »