H Μάχη της Φλώρινας μέσα από τα έντυπα του Δ.Σ.Ε.

Το florinapast παρουσιάζει τέσσερα ιστορικά ντοκουμέντα που προέρχονται από τα έντυπα «Προς τη Νίκη» και «Δελτίο Ειδήσεων» του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» που κυκλοφόρησαν λίγες μόλις μέρες μετά την ήττα που υπέστησαν οι μονάδες του στην Μάχη της Φλώρινας στις 12 Φεβρουαρίου 1949. Από τα δημοσιεύματα δεν προκύπτει καμιά αναφορά για τις απώλειες του Δ.Σ.Ε. Διαβάζοντας κάποιος τα κείμενα μένει με την εντύπωση ότι κατά την Μάχη της Φλώρινας επεκράτησαν οι δυνάμεις του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας». Σε ένα από τα δημοσιεύματα κατηγορείται ο Παπάγος για «Γκαιμπελική» τακτική, αντιστροφή γεγονότων και αριθμών. Φυσικά η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική και η κατηγορία για αντιστροφή των γεγονότων όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα βαρύνει τον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».
Το υλικό προέρχεται από τις Ψηφιακές Συλλογές των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) http://www.askiweb.eu/

Σπύρος Παπαχαρίσης

«Δελτίο Ειδήσεων»
Εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Κυριακή 13 Φλεβάρη 1949

Επίθεση του Δ. Στρατού στη Φλώρινα
Το μοναρχοφασιστικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες ότι ισχυρές δυνάμεις από 4.000 άνδρες του Δ.Σ ενεργούν από χθες τη νύχτα ισχυρή επίθεση ενάντια στην πόλη Φλώρινας. Το βράδυ ο ραδιοσταθμός της Αθήνας μετέδωσε ότι η κατάσταση δεν είναι ξεκαθαρισμένη και ότι ο αγών συνεχίζεται ακόμη με την ίδια ένταση.


«Δελτίο Ειδήσεων»
Εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Δευτέρα 14 Φλεβάρη 1949

Η μάχη στην περιοχή Φλώρινας, 952 οι νεκροί και τραυματίες του εχθρού, 1.800 οι απώλειες του εχθρού στο Καρπενήσι – Ανακοινωθέν του Γ.Α. του Δ.Σ.Ε. της 13/2/1949
1. Σοβαρές δυνάμεις του Δ.Σ.Ε. έκαναν, τη νύχτα της 11 προς 12 Φλεβάρη, ισχυρές επιθετικές κρούσεις κατά της πόλης της Φλώρινας.
Ο εχθρός είχε στο χώρο αυτό την ΙΙ μοναρχοφασιστική Μεραρχία του με την 3η, 21 και 22 Ταξιαρχίες της, δηλ. 8.000 φαντάρους, 300 χωροφύλακες και 1.000 ΜΑΫ – ΤΕΑ. Επίσης έφερε για ενίσχυση κατά τη διάρκεια της μάχης το 105 Τ.Π. της 77 Ταξιαρχίας, το 615 Τ.Π. της 51 Ταξιαρχίας, Τάγμα πεζικού απ΄ την Καστοριά, το 556 Τ.Π. από περιοχή Έδεσσας και διλοχία του 514 Τ.Π. από Μουχαρέμ Έδεσσας και το 517 Τ.Π. από περιοχή Βέρροιας.

Επίσης έφερε απ΄τους γύρω χώρους δυό ουλαμούς θωρακισμένων και μια ίλη θωρακισμένων.

Η μάχη συνεχίστηκε ολόκληρη την ημέρα της 12 Φλεβάρη και τη νύχτα προς 13 Φλεβάρη. Καταλήφτηκαν σοβαρά υψώματα, όπως το Σολίσιτο και το 1033, 1115 και 1398. Διλοχία της 108 Ταξιαρχίας μας κατάλαβε στις 5 η ώρα το πρωί της 12/2/ έπειτα από σφοδρή επίθεση την Σκοπιά και την Γκιούπκα.

Μέσα στην πόλη της Φλώρινας έγιναν σκληρές οδομαχίες απ΄τα τμήματα της 14ης και 18ης Ταξιαρχίας μας. Ο εχθρός είχε στις συγκρούσεις αυτές απώλειες 952 νεκρούς και τραυματίες και 80 αιχμαλώτους. Αυτές είναι μόνο οι εξακριβωμένες απώλειες του εχθρού. Μόνο η διλοχία της 108 ταξιαρχίας προξένησε στον εχθρό 460 νεκρούς και τραυματίες και έπιασε 30 αιχμαλώτους. Καταστρέψαμε 11 αυτοκίνητα του εχθρού δυό θωρακισμένα, τις αποθήκες πυρομαχικών και βενζίνης του Β Κλιμακίου της Μεραρχίας που βρίσκονταν στην Σκοπιά. Πήραμε 4 ασυρμάτους και πολλά άλλα λάφυρα. Τα τμήματά μας συμπτύχθηκαν κανονικά τη νύχτα της 12 προς 13 Φλεβάρη στις θέσεις εξόρμησής τους. Ο εχθρός έκανε αντιπερισπαστικές επιθέσεις στον τομέα Γκλάβατα  Ρ το με δυνάμεις της 10ης μοναρχοφασιστκής Μεραρχίας του.
Μόνο στις 13 Φλεβάρη έκανε 7 επιθετικές προσπάθειες. Όλες αυτές οι επιθέσεις αποκρούστηκαν. Ο εχθρός είχε συνολικά στον τομέα αυτό 110 νεκρούς και τραυματίες.


«Δελτίο Ειδήσεων»
Εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Τρίτη 15 Φλεβάρη 1949

Γκαιμπελικά ανακοινωθέντα
Ήταν δυνατό το χτύπημα του ΔΣ προχτές στη Φλώρινα. Και μόνο όταν οι μοναρχοφασίστες συνήλθαν, είδαν το τι είχανε πάθει: 952 οι νεκροί και τραυματίες του και 80 αιχμάλωτοι. Πώς να το ανακοινώσουν όμως στους οπαδούς τους που  ξανατέντωσαν από αγωνία τ’ αυτιά τους στο ραδιόφωνο ν΄ ακούσουν τι γίνεται. Δε σκέφτηκαν και πολύ. Απτή μέρα που διορίστηκε αρχιστράτηγος ο Παπάγος η μέθοδος του Γκαίμπελς εφαρμόζεται με καλύτερη συνέπεια και αυστηρότητα. λιτα αντιστροφή των γεγονότων και αριθμών και το Γεν. Επιτελείο της Αθήνας ανακοινώνει 618 οι νεκροί συμμορίτες εις την Φλώρινα! χώρια οι τραυματίες και 300 τόσοι λέει αιχμάλωτοι κλπ. Κι ο κόσμος που τους άκουσε τους κορόιδεψε όταν το Γεν. Επιτελείο της Αθήνας ανακοίνωσε εκ των ημετέρων απώλειαν 25 νεκροί και 124 τραυματίες!…

«Προς τη Νίκη»
Εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1949

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας
Γενικό Αρχηγείο
Ανακοινωθέν της 15/2/49
Εδώ και τρεις μέρες η ψευτοκυβέρνηση της Αθήνας και το μοναρχοφασιστικό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνουν ότι «συνεχίζεται επιτυχώς η αναληφθείσα γενική αντεπίθεσις των εθνικών δυνάμεων εις τον τομέα της Φλώρινας». Κανένα Επιτελείο που θα σέβονταν έστω και στο ελάχιστο τον εαυτό του δεν θα ανακοίνωνε τέτοια ασύστολα ψέματα που φαίνεται ότι του χρειάζονται για πολιτικούς σκοπούς. Οι φαντάροι όμως του Μ.Φ.Σ. ακούνε τις ψευτιές αυτές και κρίνουν. Το Γενικό Αρχηγείο του Δ.Σ.Ε. ανακοινώνει ότι καμιά τέτοια «γενική αντεπίθεση» δεν γίνεται στον τομέα της Φλώρινας. Και ότι δυό μικροκινήσεις που έκαναν σήμερα οι μοναρχοφασίστες με δύναμη διλοχίας από Μικρή Βίγλα προς Πλάκα Νυχτός και από κάτω Κλεινές προς Μπούφι πνίγηκαν στο αίμα με σοβαρές απώλειες για τον εχθρό. Κατά τα άλλα επικρατεί ησυχία σ΄ ολόκληρο το μέτωπο του Βίτσι.

Σ.Δ.Γ.Α. 15/2/49
Το Γενικό Αρχηγείο του
Δ.Σ.Ε.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »