Η περιοχή «Βαρόσι» της Φλώρινας το 1912

varosi_florinas_1912

Γράφει ο Θανάσης Βογιατζής |

Μια από τις παλαιότερες καρτ ποστάλ και φωτογραφίες της παλιάς Φλώρινας, περιόδου 1912-1970, που έχω στο αρχείο μου. Από το πίσω μέρος της αντιγράφουμε τα εξής ενδιαφέροντα, διατηρώντας την γλώσσα και την ορθογραφία του αποστολέα της: «Φλώρινα τη 20-9-1913. Αγαπητέ Διομήδη, είμαι καλά το αυτό επιθυμώ και δι΄ εσέ. Μετά ένα ολόκληρον μήνα, έλαβα την επιστολήν την οποίαν μου εστείλαται εις Κιλκίς. Είσαι πάντοτε εις τον νουν μου, δεν παρέρχεται ημέρα και να μην σας ενθυμηθώ. Εν βία σου γράφω, εκ Κορυτσάς θα σας γράψω περισσότερα. Σε φιλώ. Ε. Γιαννάς. Η σύστασίς μου. 4ος Λόχος, 14ον Σύνταγμα»Προφανώς εστάλη από κάποιον στρατιώτη που είχε πάρει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και βρέθηκε την εποχή εκείνη στην πόλη μας.

Την καρτ ποστάλ αυτή, μαζί με αρκετές άλλες, την είχε εκδώσει αμέσως μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας το 1912, ο μακαρίτης εδώ και πολλά χρόνια, Μακεδονομάχος, Δάσκαλος, εκδότης από το 1916 της τοπικής εφημερίδας «Φλώρινα» και μετέπειτα πρώτος αιρετός Δήμαρχος Φλωρίνης (1925-1929), Ιωάννης Θεοδοσίου (1881-1972), πατέρας του επίσης παλαιού Δημάρχου (1959-1964) και Συμβολαιογράφου Φλωρίνης, Γεωργίου Θεοδοσίου (1921-1997).

Θυμάμαι τον Ιωάννη Θεοδοσίου κατά την δεκαετία του 1960, σε προχωρημένη τότε ηλικία, ψηλό, λεπτό, ευθυτενή, να περπατά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, ή να περιδιαβαίνει την παλιά δημοτική αγορά και να απολαμβάνει του γενικού σεβασμού των παλιών Φλωρινιωτών.

Όπως μου είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Γεώργιος Θεοδοσίου, ο πατέρας του είχε εκδώσει αμέσως μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας, μια σειρά από 20 περίπου καρτ ποστάλ της εποχής εκείνης. Από αυτές έχω στην κατοχή μου τις μισές.

Με τον Γεώργιο Θεοδοσίου με συνέδεε μακρόχρονη και δυνατή φιλία. Τον επισκεπτόμουν τακτικά στο γραφείο του για να τον ρωτήσω, αλλά και για να συζητήσουμε διάφορα γεγονότα που αυτός είχε ζήσει, τόσο της προπολεμικής όσο και της μεταπολεμικής Φλώρινας. Μερικές από αυτές τις καρτ ποστάλ του πατέρα του, μου είχε χαρίσει πριν από πολλά χρόνια.

Αριστερά διακρίνεται το περίφημο «γιάζι» (ρυάκι), που ξεκινούσε από την αρχή της οδού Αβέρωφ και κατέληγε στην Πλατεία Σχολείων. Καταστράφηκε και αυτό από την μεγάλη πλημμύρα του 1929. Εδώ το βλέπουμε στο ύψος της Πλατείας «Βαροσίου», στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Παντελεήμονος, πίσω περίπου από την οικία του πρώτου Δημάρχου Φλωρίνης (1912), Στέργιου (Τέγου) Σαπουντζή (1877-1960), που τότε δεν είχε ακόμη κτισθεί. Στο βάθος δεξιά το παλιό Γυμνάσιο, που μόλις είχε ανεγερθεί (1905-1908) και λειτούργησε λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης μας ως εξατάξιο Γυμνάσιο (1914), καθώς και το τζαμί στην περιοχή της τότε Πλατείας Ερμού, σημερινής Επτά Ηρώων. Το παλιό Γυμνάσιο κατεδαφίσθηκε τον Δεκέμβριο του 1978, το δε τζαμί το έτος 1927, η βάση του οποίου διασώζεται μέχρι σήμερα.-

Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 31-8-2016

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »