Η ποδοσφαιρική ομάδα του «ΕΡΜΗ» Αμυνταίου 1945-46

Shares

Ο Αθλητικός Σύλλογος του Αμυνταίου «ΕΡΜΗΣ», που και σήμερα συμμετέχει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Αμυνταίου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, έχει ζωή 81 ετών. Πρωτοεμφανίστηκε το 1923, ύστερα από υποτυπώδη οργάνωση μικρών ποδοσφαιρικών ομάδων στις γειτονιές, τα πρώτα δε ποδοσφαιρικά μαθήματα τα πήραν οι Αμυντιώτες παίκτες από Άγγλους στρατιώτες, που είχαν στρατοπεδεύσει προσωρινά το 1920 στο Αμύνταιο. Κάθε γειτονιά τότε είχε την υποτυπώδη ομάδα της. Έτσι στην γειτονιά του Νάνου ήταν ο Αετός, ο Άρης ήταν στην γειτονιά Κιόση, ο Ηρακλής στην γειτονιά Κωτσόπουλου και ο Κεραυνός στην περιοχή Χατζηϊωάννου.

Το 1923, όλες αυτές οι ανεπίσημες μικροομάδες συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον «ΕΡΜΗ», που έκτοτε ήταν η επίσημη ομάδα του Αμυνταίου, το οποίο και εξεπροσώπευσε περήφανα στην πολύχρονη πορεία του. Γιατί πήρε το όνομα “ΕΡΜΗΣ”, δεν το γνωρίζουμε. Ίσως κάποιος παλαιότερος Αμυντιώτης μάς το πει. Πιθανόν οι ιδρυτές του «ΕΡΜΗ» να ήθελαν με την ονομασία αυτή, να δώσουν φτερά στην ομάδα τους και να την παρομοίαζαν με τον φτερωτό αρχαίο θεό, τον Ερμή. Ίσως…

Σε λίγο χρονικό διάστημα το ποδοσφαιρικό συγκρότημα του «ΕΡΜΗ» εξελίχθηκε σε μια πολύ ισχυρή ομάδα, που κυριάρχησε στην Δυτική Μακεδονία, ως πρωταθλητής, την περίοδο από το 1926 μέχρι το 1932. Αλλά και τα μετέπειτα χρόνια οι αντίπαλες ομάδες τον θεωρούσαν δύσκολο αντίπαλο. Έπαιξε πάντως σπουδαίο ρόλο στον ποδοσφαιρικό στίβο.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του «ΕΡΜΗ» αποτελούσαν οι: πρόεδρος Σταύρος Στάϊος, μέλη Αμύντας Τολίκας, Λάζαρος Ναούμ, Τάκης Λιάνης, Μάρκος Μανδρίνος, και Αναστάσιος Σπάσης. Παίκτες ήσαν: τερματοφύλακας Γιάννης Χατζηϊωάννου (Μπανίτσκος), μπακ, Σίμος Λιάνης και Κυριάκος Ουζούνης, κέντρο Θανάσης Χατζής, Βασίλειος Νάνος, Βασίλειος Χαλκίδας, επιθετικοί, Χρήστος Βουλγαρίδης, Παντελής Ζήγκας, Σταύρος Χατζημηνάς, Ηλίας Τζουτζουμάνης, Αναστάσιος Χατζημηνάς. Αναπληρωματικοί ήσαν: Ηλίας Τσαλιγκόπουλος, Αριστοτέλης Νικολαϊδης, Ηλίας Χατζημηνάς, Παντελής Μπέντης, Γεώργιος Ζιούμος, Θέμις Λιάνης. Διαιτητές στα φιλικά, φυσικά ματς, ήσαν: Τάσος Χατηζϊωάννου και Σταύρος Χατζημηνάς.

Η φωτογραφία μας αναφέρεται στην περίοδο 1945 – 1946, ευθύς δηλ. μετά την κατοχή. Η εν συνεχεία, όμως, παρουσία του «ΕΡΜΗ» στα γήπεδα ήταν αξιόλογη και αξιομνημόνευτη.

Στην φωτογραφία μας είναι: όρθιοι από αριστερά: Χατζηϊωάννου Αναστάσιος, Χατζηϊωάννου Φώτης, Παλάσης Τάκης, Αθανασίου Βύρων, Μούσκος Μήτσος, Κωτσόπουλος Μήτσος, Ρώμας Παύλος, Σιώκης Αλέξανδρος, Μανδρίνος Κων/νος και Κατσιώρας Ηλίας.

Καθήμενοι από αριστερά: Παρπούλας Ιωάννης, Χατζηϊωάννου Κων/νος, Μηντσούλης Πέτρος και Χατζηκωνσταντίνου Αλέκος. Από αυτούς απεδήμησαν εις Κύριον: Παλάσης Τάκης, Κωτσόπουλος Μήτσος, Ρώμας Παύλος Κατσιώρας Ηλίας, Χατζηϊωάννου Κώστας, και Χατζηκωνσταντίνου Αλέκος.

Την φωτογραφία μάς την παρεχώρησε ευγενώς, καθώς και στοιχεία για την συγγραφή του κειμένου, ο παλαίμαχος αγωνιστής του Αμυνταίου, και νυν κάτοικος Εδέσσης, παλαιός εφοριακός, κ. Σάκης Μουτσόμπαμπας – Πέκος. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »