Η «Πρασίνη εορτή» στην Φλώρινα του 1927

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Στις 31 Μαρτίου 1927 γιορτάζεται στην Φλώρινα η «Πρασίνη Εορτή». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην χρησιμότητα και ωφέλεια των δασών.

Η «Πρασίνη εορτή» καθιερώνεται και γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα καλώντας «εις συναγερμόν πολίτας, στρατόν, χωροφυλακήν, διδασκάλους και μαθητάς όλων των σχολείων προς δενδροφύτευσιν». Στο Παγκράτι στην διάρκεια της «Πρασίνης εορτής» θα φυτευθούν σε έκταση 300 στρεμμάτων 30.000 πεύκα. 1

Στην Φλώρινα η «Πρασίνη Εορτή» έγινε με κάθε επισημότητα στην πλατεία «Ερμού», γεγονός που απαθανατίζεται στην φωτογραφία μας η οποία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ. Θεοδοσίου. Σε αυτήν φαίνεται ο Διευθυντής του Διδασκαλείου Γερακόπουλος να εκφωνεί τον σχετικό με την ημέρα λόγο. Πίσω του ο Δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Θεοδοσίου τον παρακολουθεί. Στους επισήμους διακρίνεται ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

 

Η φωτογραφία έχει ληφθεί στην «Πλατεία Ερμού» εκεί όπου σήμερα το κτήριο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», πίσω από το πλήθος είναι η οδός Κρέσνας και επί αυτής το κτήριο δεξιά, ιδιοκτησίας Αντ. Βασιλείου, όπου το 1924 λειτουργούσε το Ζαχαροπλαστείο «Νεολαία» των Μπάκουλη και Περδίκα από το Μοναστήρι 2. Μαζί με το δεύτερο διώροφο κτήριο αριστερά, του Χρήστου Στρέζου, είναι και το μόνα της δεκαετίας ’20 που σώζονται επί της Κρέσνας. Oι χαμηλές πλίνθινες οικίες είναι εκεί όπου σήμερα η οικοδομή που στεγάζει το super market Γρηγοριάδη.

Στο φύλλο 273/1-4-1927 του «Ελέγχου» διαβάζουμε το ρεπορτάζ για την «Πρασίνη εορτή».

————–

Η Εορτή του Πρασίνου

Μεγαλοπρεπής εορτάσθη χθες εις την πόλιν μας η εορτή του πρασίνου. Μετά τον αγιασμόν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ο Διευθυντής του Διδασκαλείου κ. Γερακόπουλος εξεφώνησε λόγον περί της χρησιμότητος και της ωφελείας των δασών.
Πρώτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, μετά ο κ. Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παυλίδης εφύτευσαν έκαστος από ένα δένδρον κατόπιν οι οικότροφοι κατά διαστήματα εφύτευσαν πλείστα δένδρα επί της πλατείας Ερμού και κατά μήκος της οδού Ελευθερίας.
Εις την τελετήν παρευρέθησαν τα σχολεία της πόλεως, αι Στρατ. και Πολ. αρχαί και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστήριον κ. Δημάρχου

Δεν έχομεν λόγους να εκφράσωμεν τας θερμάς μας ευχαριστίας τόσον προς απάσας τας αρχάς της πόλεως Φλωρίνης καθώς και τα σωματεία, οργανώσεις, εκπαιδευτήρια και δημότες εις την τελεσθείσαν εορτή του πρασίνου.
Ιδιαιτέρως ο Δήμος Φλωρίνης τείνει την χείραν δια μίαν ειλικρινή χειραψίαν προς τους κ.κ. Σμυρνήν και Γερακόπουλον δια την ανεξάντλητον αυτών προθυμίαν εξυπηρετήσεως κοινωφελών σκοπών, και επί του προκειμένου της δενδροφυτεύσεως , δι ην μετά θαυμαστής προθυμίας και ακριβείας, ειργάσθησαν οι οικότροφοι του Εθνικού Ιδρύματος.
Άξιοι συγχαρητηρίων επίσης οι κ.κ. Δ. Γιάτας (Σπουδαίος) και Γ. Χατζηλάμπου, αναλαβόντες εξ ιδίας πρωτοβουλίας την ενώπιον των καταστημάτων και οικιών αυτών περιποίησην και περίφραξιν των φυτευθέντων δενδρυλίων.

Ο Δήμαρχος Φλωρίνης
Ι. Θεοδοσίου

————–

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύεται και στο «Μακεδονικό Λεύκωμα» του 1927. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

1. «Φωνή του Λαού», 555/114 26-3-1927.
2. Δ. Μεκάσης, «Τα παλιά επαγγέλματα της Φλώρινας», τόμος Α , Πρέσπες 1993

Για το πράσινο της Φλώρινας διαβάστε το σχετικό κείμενο του Δημήτρη Μεκάση.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »