Η σειρήνα συναγερμού στη Φλώρινα το 1943

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Πριν το 1939, τα σύννεφα του β΄ παγκοσμίου πολέμου συσσωρεύονταν στην Ευρώπη και δεν άργησαν οι αστραπές και οι βροντές των κανονιών και των βομβών του να συνταράξουν την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, με συνέπεια να υπάρξουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Τα τύμπανα του πολέμου ακούστηκαν και στην Ελλάδα και λίγο αργότερα χτύπησαν και για την Πατρίδα μας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το Ιστορικό “ΟΧΙ” στον προκλητικό Ιταλό πρέσβη Γκράτσι.

Εν όψει των πολεμικών γεγονότων, οι αρμόδιες αρχές της Φλώρινας τοποθέτησαν στις παρυφές του Λόφου του Αγίου Παντελεήμονος, με πρόσβαση από την οδό Αιμιλιανού, μία σειρήνα, η οποία προειδοποιητικά ετίθετο σε λειτουργία στη εμφάνιση ιταλικών αεροπλάνων, ώστε οι κάτοικοι να λάβουν προσήκοντα μέτρα προστασίας των. Την σειρήνα, παράλληλα, την έθεταν σε λειτουργία και σε περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων επικίνδυνων περιπτώσεων, που απαιτούσαν την προφύλαξη των κατοίκων ή κι ακόμα την συνδρομή τους για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, όπως ήσαν οι πυρκαγιές.

Με την ευκαιρία να σημειωθεί, ότι παλαιότερα αντί της σειρήνας σε περίπτωση πυρκαγιών χρησιμοποιείτο η καμπάνα του Αγίου Παντελεήμονος, που με γρήγορες καμπανοκρουσίες, καλούσε τους κατοίκους να σπεύσουν και να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους ή να αντιμετωπίσουν και άλλα δύσκολα γεγνότα, που απειλούσαν καταστροφές. Να σημειωθεί ακόμη ότι την εκκλησιαστική καμπάνα την χρησιμοποιούσαν και για να αναγγέλλεται στους καταστηματάρχες το άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Η φωτογραφία μας μάς έδωσε την αφορμή να γράψουμε λίγα πράγματα για την χρήση της σειρήνας και της καμπάνας του πολιούχου μας Αγίου Παντελεήμονος. Η φωτογραφία ελήφθη στις 18 Μαρτίου 1943. Σκαρφαλωμένοι πάνω στην σειρήνα τρείς Φλωρινιώτες μαθητόπαιδες τότε του Γυμνασίου μας είναι:

Μπροστά, χωρίς μαθητικό πηλήκιο, ο μετέπειτα Παιδίατρος αείμνηστος Σταύρος Στυλιάδης. Πίσω του αριστερά με το μαθητικό πηλήκιο και την Κουκουβάγια της Αθηνάς, ο μετέπειτα νομαρχιακός υπάλληλος Στέφανος Αδαμαντίδης, τον οποίον και ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας και δεξιά, επίσης με το μαθητικό πηλήκιο, ο Θεόφιλος Θώμος.

Διαβάστε επίσης...
Shares

1 thought on “Η σειρήνα συναγερμού στη Φλώρινα το 1943

  1. H σειρήνα αυτή υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο ή έχει μεταφερθεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »