Η συντεχνία εμπόρων Φλωρίνης του 1930

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Ο συμπολίτης μας κ. Αθανάσιος Βογιατζής, έχει ένα πολύ πλούσιο αρχείο φωτογραφιών, σωστό φωτογραφικό θησαυρό, από χιλιάδες φωτογραφίες, που έχουν αποθανατίσει πολλές γειτονιές από την παλαιά και την τωρινή Φλώρινα, αλλά και πολλές κοινωνικές, παραδοσιακές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των κατοίκων της και των διαφόρων συλλόγων και σωματείων.

Στο προηγούμενο φύλλο δημοσιεύσαμε στο “ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ” φωτογραφία της οδού Ελευθερίας του 1935. Σήμερα οι αναγνώστες μας μπορούν να ταξιδέψουν στο 1930 και να γνωρίσουν την πληθώρα των εμπόρων εκείνης της εποχής εκείνης, σε μια εκδήλωση της Συντεχνίας τους που είχαν ιδρύσει, για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Δεν γνωρίζουμε τι γιόρταζαν εκείνη την ημέρα οι έμποροι της πόλεώς μας και συναχθήκανε και απαθανατιστήκανε στην φωτογραφία μας. Ίσως την γιορτή του Αγίου Προστάτη τους. Εκτός αν η επωνυμία της συντεχνίας τους είχε ως σύμβολο τον αρχαίο “Κερδώο Ερμή”. Μπορεί ακόμα να είχαν και κάποια άλλη επίσημη εκδήλωση, λαμβάνοντας υπόψη το επίσημο γιορταστικό ντύσιμο όλων.

Σημειώνουμε τα ανωτέρω, γιατί εκείνη την εποχή, αλλά και μεταγενέστερα, ώσπου διαλύθηκαν οι υφιστάμενες τότε συντεχνίες, κάθε κλάδος επαγγελματιών γιόρταζε ξεχωριστά τον Άγιο Προστάτη του Σωματείου του.

Έτσι, απ’ ότι θυμόμαστε, οι αρτοποιοί, οι οποίοι τότε ήσαν πολυάριθμοι (κάθε γειτονιά είχε και τον φούρνο της) είχαν ως προστάτη τους τον Άγιο Παντελεήμονα και γιόρταζαν στις 27 Ιουλίου κάθε έτους. Οι τσαγκάρηδες (υποδηματοποιοί) που σχεδόν όλοι εξαφανίστηκαν, γιατί κυριάρχησαν τα έτοιμα παπούτσια, είχαν προστάτη τους τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα και τον γιόρταζαν στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι ψιλικατζήδες, αυτοί δηλαδή που πωλούσαν ψιλικά, γιόρταζαν στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και οι κρεοπώλες τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Αν κάποιοι παλιοί αναγνώστες μας θυμούνται ποιούς Αγίους γιόρταζαν οι άλλοι επαγγελματίες, παρακαλούμε να μας τους γνωρίσουν για να τους δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο.

Ο κ. Βογιατζής είχε την ευγενή καλοσύνη να μας σημειώσει και τα όσα ονόματα γνώρισε από τους εικονιζόμενους στην φωτογραφία μας.

Από αριστερά:

1η σειρά: Γεώργιος Σίμου, Λάζαρος Πέϊος, Παντελής Βλάσης, Στέφανος Δούμτσης, Σταύρος Παγίνας, Αναστασία Ιω. Καπουλίτσα, Πέτρος Ζουρδούμης, Ιωάννης Καπουλίτσας.

2η σειρά: Σάββας Αγγελίδης, Νικόλαος Παναγιώτου, Σταύρος Καπουλίτσας, Δημήτριος Μπατσάνης, Πέτρος Κουτουράτσας, Ηλίας Τσώνας, Γεώργιος Τυρπένου, Άγνωστος, Ορέστης Καπουλίτσας, Λάκας Πούπλης, Χαρίλαος Μαντζουρίδης, Ηλίας Μπατσάνης.

3ης σειρά: Κων/νος Βόϊκος, Ιωάννης Σίμου, Ιωάννης Δαμούσης, Κων/νος Τάσσιου, Σπύρος Παπαλαζάρου, Γεώργιος Βερμπελής, Νικόλαος Τελαλίδης, Νικόλαος Πέϊος, Πέτρος Πέϊος, Πέτρος Κιατύπης.

4η σειρά: Αθανάσιος Βόϊκος, Άγνωστος, Νικόλαος Νώλης, Νικόλαος Στεργίου, Άγνωστος, Άγνωστος, Αντώνιος Πέϊος, Περικής Πέϊος, Άγνωστος.

«Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2428/1-4-2011

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »