Η θεατρική παράσταση του Προτύπου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας το 1933

Shares

Η λήξη της σχολικής χρονιάς το 1933 για το Πρότυπο Δημοτικό σχολείο του Διδασκαλείου Φλώρινας συνοδεύεται και με την ετήσια σχολική παράσταση η οποία πραγματοποιείται στον κινηματογράφο «Πάνθεον» της πόλης το βράδυ στις 15 Ιουνίου.

Η παράσταση στέφεται από επιτυχία και τα σχόλια στο τοπικό τύπο είναι εγκωμιαστικά. Μαζί με αυτά μαθαίνουμε και τους συντελεστές της.

Οι φωτογραφίες μας προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ. Θεοδοσίου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Προτύπου Δημοτικού πιθανόν πραγματοποιώντας τις τελευταίες τους πρόβες ή πριν την παράσταση φωτογραφίζονται στις παρυφές του Λόφου του Αγίου Παντελεήμονα, στην περιοχή του παλαιού υπαίθριου γαλλικού θεάτρου στο Γιάζι. Σε αυτές φωτογραφίζεται και ο ίδιος ο Γεώργιος Θεοδοσίου, δικηγόρος και Δήμαρχος Φλώρινας (1959-1964). Ήταν τότε μαθητής της Τετάρτης Δημοτικού. Χαρακτηριστική είναι η στολή της καμαριέρας που φορούν οι μαθήτριες που έπαιξαν στην Οπερέττα «Μαρουλιώ»

Στην «Μακεδονική», φ. 215/23-6-1933 διαβάζουμε:

Όπως και εις το προηγούμενον φύλλον της Εφημερίδος μας εγράψαμεν την 15 Ιουνίου εδόθη εις το Κινηματοθέατρον «Πάνθεον» η ετήσια εορτή του Προτύπου Δημοτ. Σχολείου, συγκεντρώσασα πολύν και εκλεκτόν κόσμον και στεφθείσα υπό πλήρους επιτυχίας, δικαίως δε κατεχειροκροτήθησαν όλοι οι μαθηταί οι λαβόντες μέρος.

Εν πρώτοις επαίχθη η κωμωδία «Κάθε μάστορης στον πάγκο του» εις την οποίαν έλαβον μέρος οι μαθηταί Γεώργιος Θεοδοσίου, Δημήτριος Σημαντήρας, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Κων/ίνος Νικολαΐδης, Καίτη Ζησοπούλου, Δωροθέα Σίσκου, Χρυσούλα Σίμου, Λάμπης Χατζηλάμπης και Γεωργ. Σεκέρης.

Κατόπιν αι μαθήτριαι της Α και Β τάξης Μαίρη Τζώρτζη, Έλλη Νικηφορίδου, Φανή Λούλου, Βασιλ. Μητρούση, Ευθυμ. Βαγουρδή, Ιωσηφίνα Στουμπιάδου, Φιφή Ιωαννίδου, Παρθένα Κουσκουσίδου, Γεωργία Πραπαβέση, Βιβή Ζαρκάδα, Ελισάβετ Σανιδά, Υβόνη Γαζή, Αθηνά Χατζηχρίστου, Αμαλία Καϊμάρη, Ελένη Γκίλε, Νίκη Χατζητάση, Ουρανία Νεοφυτίδου, Ζαχαρούλα Χάσου, και Κατίνα Κουσκουσίδου έπαιξαν το ρυθμικό παιγνίδι «η πλύση» προκαλέσασαι τον θαυμασμόν του κόσμου.

Έπεται τραγούδι και χορός των μικρών της Α και Β τάξεως το «λαγιαρνί» και ο «Δήμος ο τσοπάνος» με μαέστρους τις μικρές και χαριτωμένες μαθήτριες Ελισάβετ Σανιδά και Υβόνην Γαζή.

Επακολουθεί ρυθμική γυμναστική με μουσικήν, εις την οποίαν έλαβον μέρος αι μαθήτριαι Χρυς. Σίμου, Καίτη Ζησοπούλου, Ελένη Χριστίδου, Φιφή Ιωαννίδου, Παναγιώτα Βαγουρδή, Αναστασία Καράντζα, Αφροδ. Σίμου, Αυγούλα Μέλιου, Ελισάβετ Γκίλε, Αφροδίτη Γκίλε, Φανή Μούλη, Ευτέρπη Κοροβέση, Θωμαΐς Μητρούση, Όλγα Χάρη, Βάσω Θεοδωράκη και Νίκη Αλεξίου.

Μέρος της μουσικής είναι σύνθεσις του Διευθυντού του Προτύπου φίλου κ. Αλεξ. Τρυφωνίδου.

Τέλος παίζεται η χαριτωμένη Οπερέττα η «Μαρουλιώ» με 8 πεταχτά τραγουδάκια. Όλαι έπαιξαν θαυμάσια, ωραιότατον δε ήτο το μπαλέτο από καμαριέρες την Αρ. Ζέγα, Μαρίκαν Τρυφωνίδου, Βάσω Θεοδωράκη, Αφροδίτην Σίμου, Σοφίαν Βέγλη, Ελισάβετ Γκίλε, Αναστ. Καράντζα, Κικήν Στουμπιάδου, Αμαλίαν Λαλαγιάννη και Αν. Καράντζα.

Εις την οπερέτταν αυτήν έλαβον μέρος αι μαθήτριαι Δήμητρα Χατζητάση, Ελένη Χριστίδου, Ιουλία Χατζηχρίστου, Μήκα Σουλιώτου, Κατίνα Ζωγράφου, Ανθούλα Σιάκου και Φανή Γιαννάκη.

Και πάλιν εκφράζομεν τα θερμότατά μας συγχαρητήρια προς το προσωπικόν του Σχολείου τούτου δια τα ωραίας ώρας που μας εχάρισαν κ.κ. Αγ. Χρυσικού, Αλ. Τρυφωνίδη, Δδα Ελένη Καλφόγλου και Αν. Παπαθανασίου.

Ευχαριστώ τον Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, Γιάννη Κασκαμανίδη για την βοήθεια στην τεκμηρίωση.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »