Μια εκδρομή του Κέντρου Νεότητας Αρρένων Φλώρινας το 1966

Shares

Γράφει ο Γαβριήλ Μήνου |

Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ήταν οργανισμός με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών, δημιουργήθηκε το 1955 ως συνέχεια της Ερανικής Επιτροπής Πρόνοιας Βόρειων περιοχών της Ελλάδας, που ιδρύθηκε στις 11-7-1947 με πρωτοβουλία της Βασιλίσσης Φρειδερίκης.

Αρχικά το έργο της Πρόνοιας, που ήταν υπό την υψηλή προστασία της Α.Μ. Βασιλίσσης, ήταν οι Παιδουπόλεις περίπου 52 στο απόγειο τους, αλλά με την επιστροφή της πλειοψηφίας των παιδιών στα σπίτια τους το 1950, άλλαξε κατεύθυνση ιδρύοντας τα «Σπίτια Παιδιού» 260 σε ακριτικά χωριά, «Αστικά Κέντρα» 15 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καβάλα και «Κέντρα Νεότητας» σ’ άλλες πόλεις. Τότε ιδρύθηκε και το «Κέντρο Νεότητας Αρρένων» στη Φλώρινα.

Το σχολικό έτος 1963-64 ήμουνα μαθητής της Β τάξης του Γυμνασίου Αρρένων και λειτούργησε στο νεοκλασικό κτήριο του «Έξαρχου» δίπλα στην Μητρόπολη, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας.

Το προσωπικό αποτελείτο από υπαλλήλους της Πρόνοιας που ήταν προϊσταμένες (Αρχηγοί) στα Σπίτια Παιδιού. Διευθύντρια ήταν η Μέλλε Μαίρη, υφιστάμενες η Τσάμη Αντιγόνη, η Μήτκα Αυγή, η Παπαδάκη Μαρίκα και η Στύλου Ευαγγελία, υπήρχε αποθηκάριος τροφίμων ο Γώγος Βασίλειος και δυο μαγείρισσες.

Σκοπός του ιδρύματος ήταν η σίτιση των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου από τα χωριά, παίρναμε τρία γεύματα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Το απόγευμα λειτουργούσε Μελετητήριο των μαθημάτων, θυμάμαι ήταν ο Στυλιάδης Δημήτριος και ο Αργυριάδης Γεώργιος φιλόλογοι, ο Ελευθερίου Γεώργιος φυσικός και ο Γραμματικόπουλος Αστέριος μαθηματικός.

Στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας και γνωριμίας του αρχαίου πολιτισμού πραγματοποιούνταν τα καλοκαίρια εκδρομές τις οποίες αποκαλούσαν «ο γύρος της Ελλάδας» και αφορούσαν τις περιοχές κυρίως της Στερεάς Ελλάδας, της Αθήνας και της Πελοποννήσου, φιλοξενούμασταν σε διάφορα Ιδρύματα της Βασιλικής Πρόνοιας, διαμονή και διατροφή.

Η φωτογραφία είναι από την εκδρομή που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1966 με μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και των δύο πρώτων του Λυκείου.

Οι μεγαλύτεροι ήταν γεννηθέντες το 1949, συνοδοί ήταν το ζεύγος Παπαθανασίου Αλέξανδρος, δάσκαλος και Δημητρίου Έλλη, δασκάλα και είναι από την επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Στην φωτογραφία αναγνώρισα τους μεγαλύτερους, από αριστερά όρθια η κ. Έλλη Δημητρίου και καθιστοί Γαζέας Ευριπίδης, Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος, Ρουσίδης Κωνσταντίνος, Χρηστίδης Χρήστος και Παπάς Φίλιππος.

1η σειρά όρθιοι: Μαύρου Αθανάσιος, Ιωαννίδης Ελευθέριος, Δάικος Χρήστος και στην άκρη ο ξεναγός.

2η σειρά: Ταρτόρας Κωνσταντίνος, Ζυγομάνης Αναστάσιος, Κεσίδης Κωνσταντίνος, Ασπρίδης Αριστοτέλης, Βέρτκας Γεώργιος, Μπερέας Γεώργιος και ο κος Αλέξανδρος Παπαθανασίου δάσκαλος.

3η σειρά: Σπέρκος Ελευθέριος, Σολάκης Σωτήριος, Μήνου Γαβριήλ, Ρίζος Σωτήριος και Ευαγγέλου Χρήστος.

4η σειρά: Ποζατζίδης Δημήτριος, Παπαϊωάννου Ιωάννης Μαυρόπουλος Κυριάκος, Τυρπένης Χρήστος.

5η σειρά: Μπουτάσης Γεώργιος, Τσελίδης Νικόλαος και Δημητρόπουλος Χρήστος.


Πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2790/28-9-2018

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »