O «Αριστοτέλης» στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1943

Shares

Η σημερινή μας ανάρτηση αφορά στον ιστορικό σύλλογο του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης». Στον σύλλογο ο οποίος ιδρύθηκε στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (30 Ιουλίου 1941), και ο οποίος με όχημα τον πολιτισμό προσπάθησε να κρατήσει υψηλά το ηθικό των Ελλήνων απέναντι στην Βουλγαρική προπαγάνδα και την κατοχή των Ναζί.

Θα αναφερθούμε σε μια από τις ιστορικές εξορμήσεις – εκδηλώσεις του το έτος 1943 στη διάρκεια της κατοχής.

Ανατρέχοντας στο Ιστορικό Αρχείο του συλλόγου θα τεκμηριώσουμε το φωτογραφικό υλικό με κείμενα.

Πρόκειται για τις  παραστάσεις της Ανδρικής και Μικτής Χορωδίας του ΦΣΦΑ που δόθηκαν στην Θεσσαλονίκη τέλη Ιουνίου του 1943 υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Θωμαΐδη, ο οποίος θα απαγχονιστεί από τους Γερμανούς καταχτητές στην Κλαδοράχη μαζί με 14 Έλληνες έναν περίπου μήνα αργότερα, στις 9 Αυγούστου του 1943.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε προέρχονται από την αναχώρηση των μελών της χορωδίας και της διοίκησης του συλλόγου από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας την Παρασκευή 25 Ιουνίου 1943. Μια από τις φωτογραφίες δείχνει μέλη της χορωδίας να φωτογραφίζονται σε δρόμο της συμπρωτεύουσας ενώ σε μια δεύτερη μέλη της χορωδίας φωτογραφίζονται πλησίον του σταθμού (ενδεχομένως της Φλώρινας).

Στα τεκμήρια περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα της συναυλίας της 27ης Ιουνίου που δόθηκε στα «Τιτάνια».  [Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ – συλλογή Γεωργίου Βελουδάκη]

Στο φύλλο  819/4 της εφημερίδας «Έθνος» της Φλώρινας του Σαββάτου 26 Ιουνίου 1943 αφιερώνονται οι δυο εσωτερικές σελίδες για την παρουσίαση του «Αριστοτέλη» και της μέχρι τότε δράσης του αλλά ανακοινώνεται και η μετάβαση της χορωδίας του στη Θεσσαλονίκη. Αντιγράφουμε:

——————————

Ο Φ.Σ.Φ. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ

Χθες ανεχώρησαν 150 περίπου νέοι του ΦΣΦ «Αριστοτέλης» δυνοδευόμενοι υπό του Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου των, υπό συνοδών καθηγητών και καθηγητριών, υπό αντιπροσώπων της Νομαρχίας και του Δήμου δια την Θεσσαλονίκην, όπου θα παραμείνωσιν επί τριήμερον.
Η Ανδρική και Μικτή Χορωδία θα δώσει τρεις Συναυλίας. Μίαν εις το Βασιλικόν Θέατρον, μίαν εις την αίθουσαν του Κινηματογράφου «Τιτάνια» και μέρος του προγράμματος εις την Βυζαντινήν Εκκλησίαν του Αγίου Γεωργίου, εν συνδυασμό μετά της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Τους συνοδεύουν αι ευχαί όλων μας.

——————————

Στο ίδιο φύλλο με τον τίτλο «ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ», δημοσιεύονται και τα λόγια που απηύθυνε το Διοικητικό Συμβούλιο προς τους νέους που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης:

——————————

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ

Ξεκινώντας για την Θεσσαλονίκη, αγαπητοί φίλοι, ο Σύλλογός μας, κάνει την πρώτη του σοβαρά εξόρμηση έξω από τα σύνορα της περιφερείας μας.
Βαρειά η ευθύνη όλων μας. Ευθύνη απέναντι εκείνων που θα μας φιλοξενήσουν. Ευθύνη απέναντι της κοινωνίας μας, ευθύνη απέναντι του εαυτού μας και του Συλλόγου μας.
Ξεκινάμε για την Θεσσαλονίκη, όχι εγωιστικά και ματαιόδοξα σκεπτόμενοι. Δεν θα πάμε για να επιδείξουμε τέχνη και να τους μάθουμε. Όχι! Ξεκινάμε για να δείξουμε πως μέσα σ΄αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, μέσα σ΄αυτούς τους καιρούς του άκρατου εγωισμού, της αναρχίας και του απαίσιου αρριβισμού, υπάρχουν νέοι που σκέπτονται και εργάζονται για τον πλούτο του πνεύματος και της ψυχής.
Ξεκινάμε 150 νέοι για να δείξουμε τι πράγματα μπορεί να κατορθώση η αγάπη, η κατανόηση, η πειθαρχία, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Μέσα σε ελάχιστο καιρό φέραμε το Σύλλογό μας στο ύψος που στέκεται σήμερα.
Στα χέρια μας είναι να τον γκρεμίσουμε ή να τον στερεώσουμε.
Η κοινωνία και οι φίλοι μας, μας παρακολουθούν σε κάθε μας εκδήλωση. Σκεφθήτε ότι κάθε πράξις μας θα κριθή και κάθε σφάλμα μας θα κατακριθή και θα αντανακλάση σε όλην την ύπαρξη του Συλλόγου.
Ας έχουμε τον εγωισμό να μην δώσουμε αφορμές για επικρίσεις και στενοχώριες. Ας φανούμε καλύτεροι από κάθε άλλη φορά, δείχνοντας στον κόσμο πως είμαστε άξιοι και ώριμοι για να οδηγήσουμε τον Σύλλογό μας στα πεπρωμένα, για τα οποία τον ονειρευόμεθα.

——————————

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη και στο επόμενο φύλλο του «Έθνους», 819/44- 3/7/1943 διαβάζουμε:

——————————

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΣ

Κατόπιν τριών θριαμβευτικών εμφανίσεών της εις Θεσσαλονίκην, επανήλθε, την πρωίαν της παρελθούσας Τετάρτης, εις την πόλιν μας, η τόσον επαξίως και τιμητικώς εκπροσωπεύσασα την πόλιν μας μικτή, εξ 130 περίπου εκτελεστών και υπό την διεύθυνσιν του αγαπητού μας μαέστρου κ. Θ. Θωμαΐδου, χορωδία του «Αριστοτέλους» Φλωρίνης.
Τα παιδιά μας, που για πρώτη των φορά ενεφανίσθησαν ενώπιον ανωτέρου μουσικού κοινού, ως το της Θεσσαλονίκης, ο μαέστρος των κ. Θ. Θωμαΐδης και οι παρακολουθήσαντες αυτούς αντιπρόσωποι του Συλλόγου, του Δήμου, της Νομαρχίας και συμπολίται μας, εκφράζουν με ενθουσιασμόν την απόλυτον ικανοποίησίν των τόσο δια τας από πάσης απόψεως αρτίας και επιτυχείς καλλιτεχνικάς εμφανίσεις των, ενώπιον των Γερμανικών Αρχών και Στρατευμάτων Κατοχής και του φιλόμουσου κοινού της Θεσσαλονίκης, όσο και δια το πρωτοφανές ενδιαφέρον, τον ακράτητον ενθουσιασμόν, τα ειλικκρινή συγχαρητήρια και τας εν γένει θερμοτάτας εκδηλώσεις με τας οποίας υπεδέχθησαν και παρηκολούθησαν ούτοι τα ς εμφανίσεις των εις το Εθνικόν Θέατρον, τα «Τιτάνια» και το Βυζαντινόν Μουσείον «Ναόν Αγ. Γεωργίου» ένθα επευφημήσθησαν και κατεχειρικροτήθησαν υπό χιλιάδων φιλομούσων ακροατών Ελλήνων τε και Γερμανών.
Αξίζει κάθε έπαινος και ευαρέσκεια εις τους οπωσδήποτε συντελέσαντες δια την πραγματοποίησιν και επιτυχίαν των ως άνω καλλιτεχνικών εμφανίσεων της χορωδίας μας αι οποίαι όχι μόνον τιμούν την πόλιν μας αλλά και αποδεικνύουν την ζωτικότητα, ανωτερότητα και πολιτισμόν αυτής.

——————————

Στο φύλλο 819/45-10/7/1943 του «Έθνους» ο Π..ς περιγράφει σε εκτενές κείμενο – ρεπορτάζ – όλη την εξόρμηση, τις παραστάσεις αλλά και παραλειπόμενα από την παραμονή της χορωδίας στη Θεσσαλονίκη.
Για τις στιγμές της αναχώρησης γράφει:

——————————

Ετρίβαμε τα μάτια μας το πρωί εκείνο βλέποντας τον κόσμο που κατέβαινε απ΄ όλα τα σημεία βιαστικά στο σταθμό, δίνοντας κάποιον ιδιαίτερο γιορτάτικο τόνο στην πόλι μας, για να ξεπροβοδίση τους δικούς του που έφευγαν με τον «Αριστοτέλη» στη Θεσσαλονίκη, για το μεγάλο ταξείδι που από μέρες τώρα απεφάσισε ο λαμπρός αυτός Σύλλογος, και τους συνόδευσε με τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία της προσπαθείας του και την ευόδοσι του σκοπού των.

——————————

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα η αναχώρηση της χορωδίας του ΦΣΦΑ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 25 1ουνίου 1943. Το Σάββατο 26 Ιουνίου η Ανδρική και Μικτή Χορωδία παρουσίασε το πρόγραμμά της στην αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου σε ακροατήριο αποτελούμενο από Αξιωματικούς και οπλίτες του Γερμανικού Στρατού.
Την Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, παρουσίασε το πρόγραμμα στα «Τιτάνια» μπροστά σε πολυάριθμο ακροατήριο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η χορωδία παρουσίασε το πρόγραμμα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα).

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »