Ο Γεώργιος Ανδρεάδης Νομάρχης Έβρου το 1955

Shares

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 4ης Οκτωβρίου 1955, πριν 48* ακριβώς χρόνια, απεβίωσε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, πρόεδρος του Ελληνικού Συναγερμού και νικητής δύο πολέμων, Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος. Ο θάνατός του ανέδειξε ευθύς αμέσως το πρόβλημα της διαδοχής του στην πρωθυπουργία. Δυο ήσαν οι κύριοι διεκδικητές στην κούρσα της διαδοχής, ακόμη από την περίοδο της ασθενείας του Παπάγου.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Στέφανο Στεφανόπουλο, αμφότεροι μέλη της κυβερνήσεως Παπάγου. Όμως, άλλες ήσαν οι βουλές του βασιλέως Παύλου, 0 οποίος ανέθεσε τα καθήκοντά του πρωθυπουργού στο τότε δραστήριο υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου την ισχυρή προσωπικότητα, το πλούσιο έργο του και την άριστη διοίκηση σε όποια υπουργεία είχε υπηρετήσει, είχε εκτιμήσει βαθύτατα και αναγνωρίσει ο βασιλεύς. Έτσι στις 6 Οκτωβρίου 1955 ο Καραμανλής ορκίσθηκε πρωθυπουργός, για να μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο δημιουργός της χρυσής οκταετίας και μετέπειτα ως Εθνάρχης.

Μεταξύ των πρώτων μελημάτων του Καραμανλή ήταν και η επάνδρωση των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών του κέντρου και της περιφέρειας. Έτσι ο νέος πρωθυπουργός, γνωρίζοντας το ήθος, την σεμνότητα και την εντιμότητα του πολιτευτή τότε και μετέπειτα επί μακρά σειρά ετών βουλευτού του νομού μας κ. Γεωργίου Ανδρεάδη, ο οποίος τότε ήταν δικηγόρος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλωρίνης, τον επέλεξε να διοικήσει τον ακριτικό νομό του Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Ανδρεάδης αποδέχθηκε την τιμητική, για αυτόν, πρόσκληση του Καραμανλή και στις 17 Νοεμβρίου 1955 αναχώρησε από την Φλώρινα για την Αλεξανδρούπολη για να αναλάβει τα υψηλά καθήκοντά του ως νομάρχου Έβρου.

Κατά την αναχώρησή του, τον προέπεμψαν ο δήμαρχος Φλωρίνης Παντελής Παπαθανασίου, η σύζυγός του κ. Μαρία Καλαφάτογλου, δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι και φίλοι του. Ο φωτογραφικός φακός της εποχής απαθανάτισε την σημαντική και συγκινητική για τον κ. Ανδρεάδη και την Φλώρινα, στιγμή.

Οι προπέψαντες τον κ. Ανδρεάδη είναι με την σειρά όπως φαίνονται από τα αριστερά. Αλέξανδρος Γυμνόπουλος, μόλις διακρινόμενος, Ιουλία Χατζηχρήστου, Λυσίμαχος Μήτκας, Λυσίμαχος Λιάκος, Ανδρέας Μπέικος, Ελένη Χαλάτση, Γρηγόριος Ιγνατιάδης, Γεώργιος Δημητριάδης, μόλις διακρινόμενος, Κων/νος Ρόζας, μόλις διακρινόμενος, Χρυσαυγή Λιάκου, Γεώργιος Ανδρεάδης, Θεόδωρος Λούστας, Μαρία Καλαφάτογλου – Ανδρεάδου, Γεώργιος Λούστας, Αναστάσιος Πηλείδης, Παντελής Παπαθανασίου, δήμαρχος, Ευάγγελος Παπαστεφάνου, Χαράλαμπος Αγακίδης, Αλέξανδρος Κοτσασαρίδης. Ψηλά αριστερά ο Νικόλαος Σεκέρης και ο Θεμιστοκλής Πύρζας.

Την φωτογραφία μας την παραχώρησε ευγενώς η κ. Κατίνα Αγακίδου – Φατσέα. Την ευχαριστούμε.

Θεόδωρος Βόσδου, *ΦτΦ, φύλλο 2058/3-10-2003

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »