Οι αρτοποιοί της Φλωρίνης την προπολεμική εποχή

Shares

Το ψωμί, όπως σε όλους μας είναι γνωστό, είναι η βασική τροφή μας. Το ψωμί το έχουμε ανάγκη σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες, που απασχολούνται με την παρασκευή του ήσαν και είναι πολλοί, αν και άλλαξαν σήμερα οι τρόποι παρασκευής και διαθέσεώς του.

Την μακρινή, όμως, προπολεμική εποχή, κάθε γειτονιά είχε τον φούρνο της. Όχι μόνο για να προμηθεύονται οι κάτοικοι το “έτοιμο” ψωμί, σε πλαστό ή φραντζόλα, αλλά και για να ψήνουν το δικό τους ψωμί, που ζύμωναν στο σπίτι οι νοικοκυρές και τις πίττες τους και τους ταβάδες με τα διάφορα φαγητά. Όπως γνωρίζουμε τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικές κουζίνες. Υπήρχαν βέβαια οι μασίνες, που λειτουργούσαν με ξύλα ή με λιγνίτη, όπου πολλές νοικοκυρές έψηναν το σπιτικό ψωμί, τις πίττες και τα φαγητά τους. Μερικές οικογένειες είχαν τότε το δικό τους φούρνο στην αυλή τους για την προσωπική τους χρήση, αλλά, πολλές φορές τον έθεταν στην διάθεση και των γειτόνων.

Οι πολυπληθείς επαγγελματίες αρτοποιοί, είχαν συμπήξει προ του 1930, επαγγελματικό σωματείο και είχαν ανακηρύξει προστάτη τους τον τοπικό Άγιο Παντελεήμονα, του οποίου την μνήμη τιμούσαν και γιόρταζαν με πανηγυρικές εκδηλώσεις, στις 27 Ιουλίου κάθε έτους. Εξ όσων γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια έχουν ατονήσει οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτου Αγίου.

Από μια τέτοια εορταστική εκδήλωση είναι και η φωτογραφία μας, την οποία ευγενώς μας παραχώρησε η κ. Φιφή Χατζηπαράσχου, κόρη και αδελφή παλαιών φουρναραίων. Την ευχαριστούμε.

Την χρονολογία της φωτογραφίας την τοποθετούμε γύρω στα 1937 – 1938.

Σε αυτήν είναι, όπως μας κατονόμασε τα ονόματά τους ο γνωστός συλλέκτης φωτογραφιών κ. Αθανάσιος Βογιατζής:

Από αριστερά:
Τα ξαπλωμένα παιδάκια είναι: Κων/νος Βασδέκης και Σωκράτης Πλατής.

Α΄ σειρά Καθήμενοι: Κων/νος Μπούτζιος, Παρασκευάς Χατζηπαράσχου, Νικόλαος Πατσούρης, Δημήτριος Λογόρης, Δημήτριος Πλατής, που ήταν τότε πρόεδρος του σωματείου και επί σειρά ετών μετέπειτα, Στέφανος Κιτάνης, Βασίλειος Μπούτζιος, Στέφανος Δημάκης, Δημήτριος Μισοσίου.

Β΄ σειρά: Όρθιοι: Παντελής Λογόρης, Αναστασιάδης, Μιχαήλ Οτζάκης, Νικόλαος Κάπτσης, Κων/νος Αντωνίου, Νικόλαος Μιτσκίνης, Κίζος. Γεώργιος Μούλης, Χρήστος Τόρκος, Γεώργιος Λαζαρίδης, Παύλος Χρήστου, Ιορδάνης Βογδάνου, Θωμάς Σαββίνος.

Γ΄ σειρά: Αναστασιάδης, Γιουρούκης, Χρήστος Οτζάκης, Σπύρος Ζηβόντσης, Μάρκος Ζαμπέρτσης, Πέτρος Νάστης, Νικόλαος Πατσούρης, άγνωστος, Σταμάτης Σταματιάδης, Γεώργιος Πατσούρης.

«Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2222/26-1-2007

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »