Οι παλαιοί πολεμιστές το 1934 και 1935

Shares

Μια και οι ημέρες που διανύομε αναφέρονται και σε παλαιά πολεμικά γεγονότα, δημοσιεύουμε σήμερα δύο φωτογραφίες από δύο συνάξεις των Παλαιών Πολεμιστών Φλωρίνης. Μας τις παρεχώρησε ευγενώς η κ. Δήμητρα Γεωργαντζή – Κιούση, ενθύμιο από τον πατέρα της Σωτήριο Γεωργαντζή, ο οποίος ήταν πολεμιστής στον Μικρασιατικό Πόλεμο. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, οι Φλωρινιώτες πολεμιστές στην άλλοτε σφίζουσα από Ελληνισμό Μικρά Ασία ήσαν εκατοντάδες και δεκάδες από αυτούς άφησαν τα ιερά κόκκαλά τους στην εκεί ελληνική γη. Μεταξύ των πολεμιστών ήταν και ο Σωτήρης Γεωργατζής, που σημειώνεται με βέλος.

Εκείνη την εποχή του μεσοπολέμου, οι Φλωρινιώτες Πολεμιστές είχαν ιδρύσει τον “Σύνδεσμο Παλαιών Πολεμιστών Φλωρίνης και των Πέριξ” και, όπως και σήμερα, οι Παλαιοί Πολεμιστές συμμετείχαν στις εθνικές εορτές και στις παρελάσεις, με το λάβαρό τους μπροστά, δίνοντας έτσι έντονο πατριωτικό τόνο. Η πρώτη φωτογραφία ελήφθη στις 15 Απριλίου 1934, στο πίσω μέρος του Δικαστικού Μεγάρου. Δεν γνωρίζω τον λόγο της συνάξεως αυτής, αλλά είναι λίαν χαρακτηριστικό το μέγα πλήθος παλαιών πολεμιστών, το γεγονός που όλοι σχεδόν φοράνε ρεμπούπλικα – ίσως ήταν της μόδας τότε – καθώς και η παρουσία δύο χωροφυλάκων.

Η δεύτερη φωτογραφία ελήφθη στις 25 Μαρτίου 1935, έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου, στην γωνία των οδών Παπακων/νου Νερέτης και Πούλακα, στο κτίριο ιδιοκτησίας Γεωργίου Θ. Μόδη και μετέπειτα Στεργίου Μπέλκα, όπου αργότερα στεγάζονταν το Εργατικό Κέντρο. Σήμερα στεγάζεται ο Διδασκαλικός Σύνδεσμος Φλωρίνης. Και εδώ εντύπωση προκαλεί το μεγάλο πλήθος Παλαιών Πολεμιστών, οι οποίοι μετείχαν στην παρέλαση κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1935.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »