Οκτώβριος 1944: Οι τελευταίες ημέρες της κατοχής μέσα από τον «Αγώνα» του ΚΚΕ Φλώρινας

 

Ο Οκτώβριος του 1944 συνδέεται με την σταδιακή αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 εγκαθίσταται στην Αθήνα η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και λίγο αργότερα μετασχηματίζεται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σε αυτή συμμετέχουν επτά υπουργοί που προέχοντα από το ΕΑΜ: οι Αλέξανδρος Σβώλος (Οικονομικών), ο Νικόλαος Ασκούτσης (Δημοσίων Έργων), Ηλίας Τσιριμώκος (Εθνικής Οικονομίας), Ιωάννης Ζέβγος (Γεωργίας), Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Εργασίας), Άγγελος Αγγελόπουλος (Οικονομικών) και Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, υφυπουργός Στρατιωτικών.
Και οι επτά θα παραιτηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου του 1944 λόγω της αντίθεσής τους για τον πλήρη αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Θα ακολουθήσουν τα αιματηρά «Δεκεμβριανά» τα οποία θα λήξουν με την συμφωνία της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου του 1945.

Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή μας εκείνες τις ημέρες του Οκτωβρίου αποτυπώνεται (σύμφωνα με τους συντάκτες) στο φύλλο 41/21-10-1941 της εφημερίδας «Αγώνας», οργάνου της Περιφερειακής Επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ.
Τα ρεπορτάζ που υπάρχουν από τα διάφορα χωριά του νομού μας τα υπογράφουν με ψευδώνυμα οι Αμαζώνιος Μόσχος, Μήτσος, Χωρικός, Λεώνδορ, Σλαύος, Χαρίλας, Σταλίνος, Ρακόβσκυ, Κλεινός, Σκληθριώτης.
Το φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύουμε προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ (συλλογή Γεωργίου Βελουδάκη).

Άλλα φύλλα της εφημερίδας «Αγώνας» μπορείτε να διαβάσετε στις ψηφιακές συλλογές των ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) στον σύνδεσμο: http://62.103.28.111/paranomos/rec.asp?id=92619

Σπύρος Παπ.

Εφημερίδα Αγώνας – Φλώρινας – 1944

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »