Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Νικόλαου Παπαδόπουλου (Παππού) τον Μάρτιο του 1964 στη Φλώρινα

Shares

Γράφει ο Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης |

Ανήμερα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου του 1964 και πριν την παρέλαση στις κεντρικές οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παύλου Μελά έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στρατηγού Νικολάου Παπαδόπουλου (Παππού), ο οποίος ήταν ο διοικητής των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού κατά την διάρκεια επίθεσης εναντίον της Φλώρινας των δυνάμεων του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» το ξημέρωμα της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου 1949.

Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ από το φύλλο 104/28-4-1964 της «Φωνής της Φλωρίνης»

Η Φλώρινα ετίμησε τον σωτήρα της στρατηγόν, τον θρυλικόν Παππούν

Την παρελθούσα Τετάρτην η Φλώρινα ετίμησε τον θρυλικόν σωτήρα της, τον γεννναίον στρατηγόν Νικόλαον Παπαδόπουλον, τον γνωστόν εις όλους μας με το όνομα «Παππούς», δια των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, η οποία εστήθη εις την πλατείαν Σχολείων.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής εγένοντο την 11,30 π.μ. της Τετάρτης, εν επισήμω τελετή υπό του διοικητού της 9ης Μεραρχίας, ως εκπροσώπου του δ/τού του Α Σώματος Στρατού.

Κατ΄αρχήν ανεπέμφθη υπό του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου κ. Χρηστίδη επιμνημόσυνος δέησις μετά την οποίαν η χορωδία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας υπό την δ/νσιν του κ. Μούσιου έψαλλε το «αιωνία η μνήμη». Ακολούθως ο διοικητής της 9ης Μεραρχίας απεκάλυψεν την προτομήν και εν συνεχείαν ωμίλησε ο δήμαρχος κ. Θεοδοσίου. Συγκινητικωτάτη ήτο η στιγμή κι΄ανέβηκαν δάκρυα εις τα μάτια των παρσιταμένων, όταν ο δήμαρχος κ. Θεοδοσίου εις το τέλος του λόγου του ησπάσθη εκ μέρους του Λαού της Φλωρίνης, τον υιόν του ήρωος στρατηγού κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, ο οποίος υπηρετεί ως λοχαγός εις την Φλώριναν.

Η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουσιν του εθνικού ύμνου δια της μπάντας του Δήμου.

Συνοδεύουμε το ανωτέρω σημείωμα με μια σειρά φωτογραφιών που ελήφθησαν την ημέρα της εκδήλωσης.

Σημειώνουμε ότι η προτομή δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Ευστράτιο Ιωαν. Φιλιππότη. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο για τον γλύπτη εδώ.

Επίσης για την ιστορία της οικογένειας γλυπτών Φιλιππότη μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.filippotis.gr

Η στιγμή κατά την οποία (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) ο Δήμαρχος Φλωρίνης Ιωάννης Θεοδοσίου ασπάζεται τον γιο του Νικολάου Παπαδόπουλου, Γεώργιο.

 


Ο στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο θρυλικός «Παππούς», είχε γεννηθεί στον Άκοβο Αρκαδίας, μεγάλωσε στην Καλαμάτα και από της εισόδου του στις τάξεις του Στρατού εξάντλησε όλη σχεδόν τη μακρά στρατιωτική του ζωή στα πεδία των μαχών.

Κατετάγη στο στρατό ως εθελοντής. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο τραυματίστηκε δυο φορές. Διακρίθηκε στη μάχη του Σκρα και τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό και με αντίστοιχο γαλλικό παράσημο.

Ως Συνταγματάρχης του 28ου Συντάγματος Πεζικού τον βρήκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Το 28ο Σύνταγμα Πεζικού υπήρξε η πρώτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού που επετέθη κατά των Ιταλικών Δυνάμεων την 28η Οκτωβρίου και κατέλαβε τα πρώτα υψώματα εντός του Αλβανικού εδάφους. Για τις πολλαπλές επιτυχίες στον πόλεμο αυτό τιμήθηκε τρις με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Το 1944 ήταν Συνταγματάρχης Υποδιοικητής της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας. Διακρίθηκε στις μάχες Ριτσιόνε, Ρίμινι και Ρουβίκιον.

Την περίοδο 1945-1950 διατέλεσε διοικητής της Τρίτης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, διοικητής της 84ης Στρατιωτικής Περιοχής, διοικητής της 85ης Στρατιωτικής Περιοχής, διοικητής της Δεύτερης Μεραρχίας, διευθυντής Πεζικού ΓΕΣ και διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΣ.

Από αριστερά ο στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος και ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Βαν Φλιτ φωτογραφίζονται πάνω από πτώματα νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Αποστρατεύθηκε το 1950 και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1961 σε ηλικία 71 χρονών.
Ετάφη στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθήνας.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »