Το Καφέ Ζαχαροπλαστείον «Βιολέττα» στη Φλώρινα

Shares

Το καλοκαίρι πάντα δίνει την ευκαιρία να ανταμώσουμε με παλιούς φίλους καθώς πολλοί, που δεν κατοικούν πλέον στην Φλώρινα, επισκέπτονται τον γενέθλιο τόπο για το «προσκύνημα». Οι παρέες ξανασμίγουν και αναμνήσεις ξετυλίγονται. Αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών χρόνων, με τα παιχνίδια, τα πειράγματα, τα φλέρτ.

Οι παρέες είχαν και τόπο συνάντησης, στέκι. Ένα τέτοιο στέκι υπήρξε για δεκαετίες και το καφεζαχαροπλαστείο «Βιολέττα» στον κεντρικό δρόμο της Φλώρινας. Πάνω από τρείς δεκαετίες η «Βιολέττα» του Γιώργου Παπαδόπουλου έδωσε «στέγη» σε οικογενειακές εξόδους, σε «ήσυχους» και «ανήσυχους» νέους, σε όλους τους Φλωρινιώτες.

Τα γλυκά του Γιώργου Παπαδόπουλου, που είχε θητεύσει στο ζαχαροπλαστείο «Τσελίκα», απολάμβαναν οι Φλωρινιώτες, όταν το επέτρεπε ο καιρός, στα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονταν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί. Και οι Φλωρινιώτες που γέμιζαν κάθε καλοκαιρινό βράδυ τον κεντρικό στην καθιερωμένη βόλτα αποτελούσαν ερέθισμα σχολιασμού.

Μπροστά στο ζαχαροπλαστείο παρατάχθηκε η Φιλαρμονική της Κορακιάνας Κέρκυρας στις 28 Αυγούστου 1961, όπως μαρτυρεί σχετική φωτογραφία, με την καλλιγραφική πινακίδα «Βιολέττα» πάνω από την είσοδο (πιθανόν έργο του Ηλία Βυζάντη σύμφωνα με την τεχνοτροπία).

Η «Βιολέττα» απέκτησε και «αδελφάκι» όταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος για μερικά χρόνια άνοιξε και καφετέρια στον κεντρικό, στον δρόμο προς τον σταθμό, εκεί όπου σήμερα είναι η οικοδομή της σχολής οδηγών Πατσούρη.

Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια που η «Βιολέττα» αποτελεί μία ανάμνηση που με την σειρά της ανακαλεί στην μνήμη πολλές γλυκιές αναμνήσεις. Για να φρεσκάρουν τις αναμνήσεις τους οι θαμώνες της «Βιολέττας», παρότρυναν τον Κώστα Παπαδόπουλο, γιό του Γιώργου, και έδωσαν ραντεβού, όπως γράφουμε σε άλλη στήλη, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 στην «Ταράτσα» του «Λύγκος» στις 9.00 μ.μ.

Στη φωτογραφία μας είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος, καθισμένος, ενώ όρθιοι είναι έτοιμοι για δουλειά οι σερβιτόροι.

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», στήλη «Παράθυρο στο παρελθόν», φ.2785, 24-8-2018

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »