«Ελλάς» Φλωρίνης – «ΠΑΟΚ» Θεσσαλονίκης 2 – 2 (το 1935)

Shares

Γράφει ο Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης |

Μια φωτογραφία που συνδέεται με την αθλητική ιστορία του τόπου μας.

Πρόκειται για την αναμνηστική φωτογράφιση των ομάδων «Ελλάς» Φλωρίνης και «ΠΑΟΚ» Θεσσαλονίκης η οποία έγινε με αφορμή τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα στις 31 Ιουνίου 1935. (Ο φωτογράφος Π. Κοΐδης έχει χαράξει στην φωτογραφική πλάκα εκτός από το όνομά του και την ημερομηνία της φωτογράφισης 31 – VI – 1935).

Όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Μεκάσης στο σχετικό του άρθρο Το ξεκίνημα του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα – Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας, ο Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ελλάς» ιδρύθηκε το 1934 αφού διαλύθηκαν όλες οι άλλες ομάδες. Υπήρξε αξιόλογη ομάδα η οποία όμως εξ αιτίας του β’ παγκοσμίου πολέμου διέκοψε τις δραστηριότητές της κατά την περίοδο του 1939-1943. Διαλύθηκε το 1961 και οι ποδοσφαιριστές της πέρασαν στον «Νικηφόρο» Φλωρίνης.

Συνοδεύουμε το φωτογραφικό τεκμήριο με σχετικό άρθρο της εφημερίδας της Φλώρινας «Μακεδονική» (Φύλλο 323/5-7-1935) της οποίας ιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν ο Μοναστηριώτης Δημήτριος Τσώγκος, αργότερα ιδιοκτήτης και της εφημερίδας «Ελληνική Φωνή», το οποίο αναφέρεται στη δυναμική της ομάδας αλλά και στο συγκεκριμένο φιλικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι τεκμηριώνοντας έτσι και το αποτέλεσμα.

Εφημερίδα «Μακεδονική» (Φύλλο 323/5-7-1935) – απόσπασμα

Ο Αθλητισμός εν τη πόλει μας

Η εφετεινή εμφάνισις του ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΕΛΛΑΣ με τους τρεις φιλικούς αγώνας που έδωσαν με τας γειτονικάς πόλεις Καστορίαν, Κοζάνην και Έδδεσαν τιμά και τους αθλητάς και την πόλιν μας. Παιδιά με καρδιά , με θέησιν και πεποίθησιν εις την νίκην οι ένδεκα της ποδοσφαιρικής ομάδος εδόξασαν τα χρώματα του Συλλόγου των. Ποτέ ποδοσφαιρικαί ομάδες δεν έχουν εμφανίση τόσην ομοιογένειαν τόσην πειθαρχίαν και δι αυτό ποτέ δεν έχουν παρουσιάση τοιαύτα αποτελέσματα. Αλησμόνιτοι θα μείνουν δια την πόλιν μας αι συναντήσεις της με την μικτήν Καστοριάς την οποίαν ενίκησεν με τέρματα 6 – 0 την μικτήν Κοζάνης την οποία επίσης ενίκησεν με τέρματα 7 – 2 και τέλος προχθές την μικτήν Εδέσσης ην ενίκησεν με τέρματα 11 – 1.

Ο προχθεσινός ιδίως αγών με την Εθνικής Κατηγορίας ομάδα του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης ενθουσίασεν το κοινόν το οποίον παρηκολούθησεν τον θεαματικώτατον αγώνα από τον οποίον εξήλθον η Ελλάς ισόπαλος με τέρματα 2 – 2.

Τον αγώνα παρηκολούθησεν ο Δήμαρχος κ. Ν. Χάσος και άλλοι πολλοί και λαός πολύς οι οποίοι εχεοροκρότησαν ενθουσιωδώς τους 11 παίκτας οι οποίοι πραγματικώς εθαυματούργησαν.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »