Χείμαρρος Φλωρίνης – Ερμής Αμυνταίου – Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην κατοχή

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Χείμαρρος Φλωρίνης ? Ερμής Αμυνταίου 3-1 ? Ποδοσφαιρικός αγώνας στην κατοχή

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της περιφέρειας είχαν αναστείλει την αγωνιστική τους δραστηριότητα. Και στη Φλώρινα συνέβη το ίδιο.

Παρά το δύσκολο όμως της περιόδου οι νέοι της Φλώρινας έπαιζαν ποδόσφαιρο. Και έπαιζαν στις γειτονιές σχηματίζοντας τους δικούς τους ομίλους. Ένας από αυτούς ήταν και ο «Χείμαρρος» που αγωνιστικά είχε τη βάση του στο  Βαρόσι και στο Γιάζι.

Την Κυριακή στις 6 Ιουνίου του 1943 ο «Χείμαρρος» Φλωρίνης δίνει φιλικό αγώνα με τον «Ερμή» Αμυνταίου στο γήπεδο της Φλώρινας. Αν κρίνομε από σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Έθνος» θα πρέπει να είχε παρέλθει πολύ καιρός πραγματοποίησης ποδοσφαιρικού αγώνα με τόση επισημότητα.

Ο αγώνας έληξε με νίκη του «Χείμαρρου» με τρία (3) γκολ έναντι ενός (1) του «Ερμή».

Χείμαρρος Φλωρίνης ? Ερμής Αμυνταίου 3-1 ? Ποδοσφαιρικός αγώνας στην κατοχή

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε είναι από εκείνη την ημέρα. Προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ. Θεοδοσίου. Ο ίδιος ο Γεώργιος Θεοδοσίου εμφανίζεται στις δύο φωτογραφίες με τους συμπαίκτες του αφού ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Χείμαρρου».

Στην πρώτη φωτογραφία τρίτος από αριστερά μεταξύ των ορθίων είναι ο Κωνσταντίνος (Τοτός) Σαπουντζής, πέμπτος στην ίδια σειρά ο Γεώργιος Θεοδοσίου.

Στην δεύτερη φωτογραφία στην μέση όρθιος ο Κωνσταντίνος (Τοτός) Σαπουντζής και δεξιά του ο Γεώργιος Θεοδοσίου.

Χείμαρρος Φλωρίνης ? Ερμής Αμυνταίου 3-1 ? Ποδοσφαιρικός αγώνας στην κατοχή

Στη φωτογραφία των επισήμων διακρίνεται ο Νομάρχης Κωνσταντίνος Μπόνης με το μαύρο κοστούμι. Αριστερά του πιθανόν ο Γερμανός Διοικητής της φρουράς της Φλώρινας Λοχαγός Φρανς Κομπ (Franz Komp). Ανάμεσα στους φιλάθλους στην κερκίδα διακρίνονται και Γερμανοί στρατιώτες με στολές.

Στη στήλη «Σημειώματα» του «Έθνους» της 12ης Ιουνίου 1943, διαβάζουμε:

Ο στίβος του γηπέδου μας προχθές είχε φαντασμαγορικήν όψιν. Η νεότης Φλωρίνης και Αμυνταίου ημιλλώντο δια την νίκην. Ενεθυμήθημεν παλαιότερα χρόνια της ακμής του αθλητισμού. Τα Διοικητικά Συμβούλια και οι αθληταί είναι αξιέπαινοι. Χρειάζονται όμως μεγαλύτερος ζήλος, συχνότεροι προπονήσεις και αρτιωτέρα εμφάνισις. Προπαντός θέλησις. Ο «Αριστοτέλης» κοντά στα άλλα τμήματά του, θα μπορούσε, και επιβάλλεται, να κάμη και αθλητικόν τοιούτον. Το περιμένομεν.

Και συνεχίζει:

Στιγμιότυπα

– Πώς κατήλθε προχθές στο γήπεδο ο «Χείμαρρος» Φλωρίνης;
– Πραγματικά χειμαρρώδης!…

Και σε άλλη σελίδα διαβάζουμε σχετικό ρεπορτάζ

Αθλητικά Νέα

Εις το γήπεδον της πόλεώς μας έλαβε χώραν την παρελθούσα Κυριακήν ποδοσφαρική συνάντησις μεταξύ των ομάδων «Χείμαρρος» Φλωρίνης και «Ερμής» Αμυνταίου με αποτέλεσμα την νίκην του πρώτου δια τερμάτων 3-1.
Αμφότεραι αι ομάδες έπαιξαν πολύ καλά και εθαυμάσθησαν υπό πάντων.
Τον αγώνα παρηκολούθησαν ο κ. Νομάρχης, άπασαι αι Αρχαί και πλήθη κόσμου.


  1. Μεκάσης Δημ., Το ξεκίνημα του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα – Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας
  2. Εφημερίδα «Έθνος» φ.819/42, 12 Ιουνίου 1943
Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »