Δημιουργώντας τον σχολικό κήπο στον Πολυπλάτανο Φλώρινας το 1947

Shares

Γράφει ο Σωτήρης Βόσδου |

Τα δύσκολα χρόνια της σκληρής διπλής κατοχής στην Φλώρινα διαδέχθηκαν τα εξίσου σκληρά χρόνια της αδελφοκτόνας πολεμικής περιόδου. Η περιοχή της Φλώρινας αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων και βιαιοτήτων και ιδιαίτερα στην Φλωρινιώτικη ύπαιθρο διαδραματίστηκαν γεγονότα που στιγμάτισαν ζωές. Φυσικό επακόλουθο, ξέχωρα από τον φόβο, η φτώχια, η πείνα, οι αρρώστιες.

Ο Αλέξανδρος Κ. Παπαθανασίου, ο Αλέκος όπως ήταν ευρέως γνωστός, μετά την αποφοίτηση του από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας είχε αναστείλει την λειτουργία της λόγω των πολεμικών γεγονότων) προσέφερε τις υπηρεσίες του ως αναπληρωτής σε δημοτικά σχολεία χωριών της Φλώρινας.

Στην φωτογραφία μας, πιθανόν το 1947, ο δάσκαλος Αλέκος Παπαθανασίου επιβλέπει τα παιδιά του σχολείου του Πολυπλατάνου που προετοιμάζουν τον σχολικό κήπο μαθαίνοντας ταυτόχρονα κηπουρική και την αγάπη για την φύση. Τα αγόρια ανοίγουν τους λάκκους και τα κορίτσια φυτεύουν και σκαλίζουν. Την δημιουργία και συντήρηση σχολικού κήπου περιλάμβανε το σχολικό πρόγραμμα και, μάλιστα, αποτελούσε αντικείμενο στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση του δασκάλου.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κ.Α.Σ. για την παραχώρηση της φωτογραφίας και τον Κώστα Αλέκου Παπαθανασίου για τις πληροφορίες.

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2900/18.12.2020

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »