Σμπρέγκες για τις φωτιές της Φλώρινας του 1968

Shares

Γράφει ο Σωτήρης Βόσδου |

Η περιοχή με τις φουντωτές σμπρέγκες είχε εντοπιστεί. Όλα ήταν προγραμματισμένα, καθώς το έθιμο περνάει από γενιά σε γενιά. Οι χώροι γνωστοί, εκεί θα κρύψουμε τα ξύλα, εκεί τις σμπρέγκες. Καταμερισμός εργασιών. Ποιοι θα στήσουν την φωτιά, ποιοι θα πάνε στο βουνό κλπ. Και οι βάρδιες φύλαξης καθορισμένες. Γιατί οι «προμήθειες» για την φωτιά ήταν στόχος άλλων γειτονιών, έτσι επέβαλλε το έθιμο. Αξέχαστες οι νύχτες της προετοιμασίας, η παρέα της γειτονιάς μαζεμένη να σχεδιάζει, να αστειεύεται. Κανένας γονιός δεν δυσανασχετούσε για την συμμετοχή των παιδιών στην ομάδα της φωτιάς. Είπαμε, από γενιά σε γενιά.

Η παρέα εξοπλισμένη με τα απαραίτητα τσεκούρια και σχοινιά ανηφόρησε στην πλαγιά προς το 1033 καθώς η μεγάλη ημέρα της Φλώρινας πλησίαζε.

Μια στάση για φωτογραφία μόλις έφτασαν στην πόλη με το πολύτιμο φορτίο τους. Δεκέμβριος του 1968, στην στροφή του νέου δρόμου, πριν από το εκκλησάκι, λίγο μετά το καφενείο του “Μπόλη”, περήφανα ποζάρουν τα παιδιά της περιοχής του 4ου (τότε) Δημοτικού Σχολείου, της Ακαδημίας.

Από αριστερά: Θεόδωρος Ντουμανίδης, Στάθης Βογδάνου, Λεωνίδας Μίγγος, Νίκος Τούλιος, Φώτης Πιθαράς, Γιάννος Μαρκόπουλος.

Φέτος όμως, ίσως για πρώτη φορά στην μακραίωνη αυτή παράδοση της Φλώρινας, δεν θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι της πόλης μας το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, το βράδυ των ΦΩΤΙΩΝ. Η πανδημία του κορωνοϊού το επιβάλλει. Όμως δεν πρόκειται να «ξεριζώσει» το χαρακτηριστικό μας έθιμο γιατί είναι δεμένο ασφυκτικά στο «είναι» των Φλωρινιωτών. Του χρόνου, γεροί και δυνατοί, θα το αναβιώσουμε.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Θεόδωρο Ντουμανίδη για την παραχώρηση της φωτογραφίας που μας «άνοιξε» ένα ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, νοσταλγικά ευχάριστο.

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2899/11-12-2020, τίτλος άρθρου: «Κουβαλώντας σπρέγκες για τις Φλωρινιώτικες Φωτιές».

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »