Ο Χειμώνας (του 1960;) επί θύρες…

Shares

Ο χειμώνας στον νομό μας έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Μερικές βουνοκορφές ήδη φόρεσαν τον άσπρο σκούφο τους, ενώ η θερμοκρασία πλησίασε το μηδέν. Πολλά καλοριφέρ και σόμπες με πετρέλαιο ή με καυσόξυλα άναψαν και σκόρπισαν την θαλπωρή τους στα σπίτια. Ταυτόχρονα, όμως, οι Φλωρινιώτες έχουν μπροστά τους τον “μπαμπούλα” της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με την εξίσωσή της με την τιμή κίνησης, που σίγουρα θα μειώσει το περιεχόμενο του πορτοφολιού τους και φυσικά του εισοδήματός τους.

Η φωτογραφία μας, της οποίας φωτοτυπία μας προμήθευσε ο γνωστός παραδοσιακός κουρέας κ. Κώστας Καλπακτσής, τον οποίον και ευχαριστούμε, μας γυρίζει μερικές δεκαετίες πίσω, στο 1960 (;), τότε που το πετρέλαιο ήταν περιορισμένο σε κατανάλωση για την θέρμανση και η κυρία καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούσαν οι Φλωρινιώτες ήσαν τα καυσόξυλα. Μερικοί, όπως αυτοί της φωτογραφίας μας, έκαναν χρήση τότε πριονοκορδέλα και έκοβαν και τα χονδρά ξύλα. Λέγεται ότι, εν όψει της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, πολλοί συμπολίτες μας επανήλθαν ή θα επανέλθουν στις ξυλόσομπες και στα τζάκια και προμηθεύονται καυσόξυλα.

Έτσι, εμφανίστηκαν στην αγορά, όπως την δεκαετία του 1960, πριονοκορδέλες και εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας εκείνους, που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη καυσόξυλα.

Στην φωτογραφία μας χρήστες της τότε πριονοκορδέλας είναι από αριστερά: Άρης Παπαγεωργίου, Γεώργιος Εστιάδης και Σωτήριος Καλπακτσής.

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!

Θεόδωρος Βόσδου

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »