Πισοδερίτες στρατιώτες το 1918

Υπήκοντες στις προσταγές της Πατρίδος και τους νόμους της, οι εννέα εικονιζόμενοι στην αναμνηστική φωτογραφία τους, προσέτρεξαν στην πρόσκληση του κράτους και κατετάγησαν το 1918 στον στρατό, προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των μάχιμων μονάδων κατά την ταραχώδη και εμπόλεμη περίοδο εκείνης της εποχής. Κατά τις πληροφορίες που μας μετέφερε Πισοδερίτης, όλοι τους, μετά εκπαίδευσή τους στα έμπεδα, μετεφέρθησαν στην Μικρά Ασία και συμμετέχον ενεργά στον ελληνοτουρκικό πόλεμο και υπέστησαν με καρτερία τις πολεμικές περιπέτειες.

Ένας εξ αυτών, ο Μιχαήλ Παπαδάμος, έπεσε στο πεδίο της μάχης και της τιμής, ενώ έτερος, ο μετέπειτα δικηγόρος Φλωρίνης Γεώργιος Λιάκος, κατέστη ανάπηρος στο χέρι και τρίτος, ο Δημήτριος Μαλεσιάγκος, συνελήφθη αιχμάλωτος και αφέθη ελεύθερος μετά την συναφθείσα συνθήκη ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων κρατών. Ο φοβερός εκείνος πόλεμος, με την άτιμη συμβολή και των τότε μεγάλων δυνάμεων, κατέληξε εις βάρος της Ελλάδος και είχε ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό 1.000.000 Ελλήνων από την προαιώνια κοιτίδα του ελληνισμού Μικρά Ασία και την καταφυγή τους, σε αθλία κατάσταση, σε φτωχή τότε μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα.

Στην φωτογραφία μας είναι:

Καθήμενοι από αριστερά: Γώγος Πέτρος, Γαρδάνης Αναστάσιος, Μιχαήλ Παπαδάμος, Μαλεσιάγκος Δημήτριος.

Όρθιοι από αριστερά: Μούσιας Θωμάς, Καζίας Λάζαρος, Πέρτσης Δημήτριος, Λιάκος Γεώργιος και Μητρούσης, αγνώστου μικρού ονόματος.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »