Επίσκεψη μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας σε στρατιωτικά φυλάκια το 1953

Shares

Γράφει ο Σωτήρης Βόσδου |

68 χρόνια μάς χωρίζουν από την ημέρα που οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας φωτογραφήθηκαν με τον δάσκαλο του σχολείου Αλέκο Παπαθανασίου στην σχολική αυλή μπροστά από το κτίριο του σχολείου τους. Προσήλθαν το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου 1953 όχι για να παρακολουθήσουν μαθήματα αλλά για να συμμετάσχουν σε επίσκεψη σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής.

Δεν είχαν ακόμα συμπληρωθεί 4 χρόνια μετά την λήξη των πολεμικών συγκρούσεων που επέφεραν πολλά δεινά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει και η Φλώρινα να επουλώσει τις αμέτρητες πληγές που είχε προκαλέσει η ξενοκίνητη ανταρσία. Η ζωή επανερχόταν στην ομαλότητα μετά από τα χρόνια αγωνίας που βίωσαν οι κάτοικοι ιδιαίτερα των χωριών της υπαίθρου της Φλώρινας. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, όχι μόνο της διαμορφωμένης κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και, λόγω της συνδρομής τους στους κινηματίες κατά την διάρκεια των συγκρούσεων και της προσφοράς «καταφυγίου» κατά την αποχώρησή τους από τα ελληνικά εδάφη. Καθώς το «σιδηρούν παραπέτασμα» είχε διαμορφωθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, είχαν εγκατασταθεί στρατιωτικά φυλάκια στα σύνορα για την επιτήρηση και ασφάλεια της περιοχής.

Στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής επισκέφτηκαν εκείνη την ημέρα οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας για να παραδώσουν στα στρατευμένα ελληνόπουλα δώρα, όπως γράφει χαρακτηριστικά στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ο δάσκαλος Αλέκος Παπαθανασίου.

«Οι μαθηταί του Α’ Δημ. Σχολ. Φλωρίνης ολίγον προ της αναχωρήσεώς των δια τα φυλάκια προς διανομήν δώρων, με τον διδ/λόν των Παπαθανασίου Αλέξ. 4-6-53».

Με κοντά παντελονάκια τα αγόρια αλλά φορώντας ζακέτες και σακάκια όλα τα παιδιά καθώς, όπως φαίνεται, η ημέρα μπορεί να ήταν ηλιόλουστη αλλά η θερμοκρασία να μην ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Όπως και αυτές τις ημέρες στην Φλώρινα.

Παρακαλούμε τους αναγνώστες της «Φωνής» να μας γνωστοποιήσουν όσους από τους μαθητές αναγνωρίσουν ώστε να δημοσιεύσουμε τα ονόματα σε επόμενο φύλλο.
Ευχαριστούμε τον Κώστα Αλεξ. Παπαθανασίου για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας.

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φ.2922/4-6-2021

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »