Η θεμελίωση του κτιρίου του «Αριστοτέλη» Φλώρινας στις 7 Αυγούστου 1977

Shares

Επιμέλεια: Σπύρος Παπαχαρίσης |

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 1977 και ώρα 11.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» εντός του παραχωρημένου από τον Δήμο Φλώρινας για τον σκοπό αυτό οικοπέδου.

Στην πρόσκληση που εξέδωσε ο Σύλλογος διαβάζουμε:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Ευχαρίστως σας γνωρίζομεν ότι την Κυριακή 7 Αυγούστου 1977 και ώραν 11.30 πρωινήν, θα γίνη η θεμελίωσης του ιδιοκτήτου κτιρίου του Συλλόγου μας εις το μεγάλο οικόπεδο που ο Δήμος Φλωρίνης τόσο ευγενικά μας παρεχώρησεν,
Η παρουσία σας εις αυτήν θα μας γεμίση τιμή, χαρά και συγκίνησι.

Εν Φλωρίνη τη 25η Ιουλίου 1977

Μετά πλείστης τιμής

Το Διοικητικόν Συμβούλιον του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης»

Ο Πρόεδρος, Νικόλαος Χάσος
Ο Γενικός Γραμματεύς, Φώτης Γκίλλος

Τα Μέλη, Θώμος Χρήστος, Γιαννόπουλος Ιωάννης, Χατζηλάμπρου Γρηγόρης, Γλάμνας Κωνσταντίνος, Πύρζας Γεώργιος, Συμεωνίδης Ιάκωβος, Δογούλης Νικόλαος, Παπαγεωγίου Παντελής, Τσαλαγιώργος Ιωάννης.

Στο τεύχος 124 / Ιουλίου – Αυγούστου 1977 του περιοδικού «Αριστοτέλης» γίνεται εκτενής αναφορά για την θεμελίωση του κτιρίου του Συλλόγου.

Το γεγονός της τελετής περιγράφεται ως εξής:

Σε μια σεμνή και απέριττη τελετή έγινε η θεμελίωση του νέου κτιρίου του «Αριστοτέλη» επί παρουσία των Αρχών της πόλεως και πλήθους κόσμου κατά την 7-8-1977 και ώραν 11.30 π.μ.

Κατ’ αρχήν εψάλη αγιασμός υπό του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Αυγουστίνου. Ακολούθως ωμίλησαν ο Πρόεδρος του «Αριστοτέλη» ιατρός κ. Νικόλαος Χάσος, ο δήμαρχος κ. Σούλας και τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών κ. Θεόδωρος Μένεγας ο οποίος έθεσε και τον θμέλιον λίθον υπό τα ζωηρά χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Ακολούθως μετά την λήξιν της τελετής ο «Αριστοτέλης» εδεξιώθη τους επισήμους, τους ομογενείς της Παμμακεδονικής, τα μέλη του καθώς και τους φίλους του εις την Λέσχην αξιωματικών.

Κατά την δεξίωσιν μίλησε ο Νομάρχης κ. Ασπασίδης ο οποίος ανεφέρθη εις την εν γένει δράσιν του «Αριστοτέλη» στην ημεδαπή και αλλοδαπή και κατόπιν παρέδωσε στον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χάσο, δώρο προς τον Σύλλογο μεγάλης αξίας, αξιόλογο γλυπτό έργο, τιμητική προσφορά του καθηγητού Καλών Τεχνών Νέας Υόρκης κ. Γεωργίου Κουτουράτσα (Κόρα). Στο τέλος της δεξιώσεως προεβλήθη και ταινία αναφερόμενη στην πάγκαλη φύση της Φλωρίνης.

Από την παράδοση του έργου του Γεωργίου Κόρα στον πρόεδρο του ΦΣΦΑ από τον Νομάρχη Φλώρινας Θεόδωρο Ασπασίδη
Από την παράδοση του έργου του Γεωργίου Κόρα στον πρόεδρο του ΦΣΦΑ από τον Νομάρχη Φλώρινας Θεόδωρο Ασπασίδη

Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύεται και ένα ιστορικό σημείωμα του Γεωργίου Ι. Σημαντήρα για την ίδρυση του «Αριστοτέλη» στο οποίο γίνεται και αναφορά για την πρόδρομη πολιτιστική κίνηση στην πόλη μέχρι την ίδρυση του Συλλόγου.

Ο Σημαντήρας αναφέρει μεταξύ άλλων και στοιχεία σχετικά με τη στέγαση του συλλόγου:

1941 Οκτώβριος. Πρόθυμος δωρεάν παραχώρησης άνευ οικονομικής επιβαρύνσεως, του κτιρίου υπό του μεγαλεμπόρου αειμνήστου Ιωάννου Λ. Γούναρη, άλλοτε επιβλητικού αρχοντικού κτιρίου, επί της Λεωφόρου Ελευθερίας.

Το 1971 μετακομίζεται ο Σύλλογός μας από το αρχικό αρχοντικό του αειμνήστου Ι. Γούναρη στο καλλιμάρμαρον κτίριον του Πνευματικού Κέντρου Φλωρίνης.

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», κ. Νικολάου Χάσου όπως αυτή αποτυπώνεται στο περιοδικό του Συλλόγου.

Ο Πρόεδρος του ΦΣΦΑ ιατρός Νικόλαος Χάασος εκφωνεί την ομιλία του

Σεβασμιώτατε,
κ. Γενικέ Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών
κ. Νομάρχα
κ.κ. Δήμαρχοι Φλωρίνης, Αμυνταίου
Αγαπητά στελέχη και μέλη της Παμμακεδονικής
Κυρίες, Δεσποινίδες και Κύριοι

Με τις ευλογίες της εκκλησίας, με την θερμουργόν συμπαράστασιν της επισήμου πολιτείας και την αγάπην των Φλωρινιωτών, των υπερηφάνων αυτών ακριτών της εθνικής μας προμετωπίδος, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» σημειώνει την σημερινήν του μεγάλην ημέραν ως έναν εκ των σημαντικωτέρων σταθμών της ιστορικής και ενδόξου πορείας του.

Με ανείπωτην αγάπην βλέπομεν όλους εσάς που από μακρυά ή από κοντά ήρθατε κοντά μας για να παρευρεθήτε εις την σεμνήν αυτήν τελετήν και με βαθύτατον σεβασμόν και συγκίνησιν ατενίζομεν τις θέσεις των ιδρυτών αυτού του λαμπρού Συλλόγου και γονυπετούμεν εμπρός εις τις σκιές των ιδρυτικών εκείνων μελών μας οι οποίοι σήμερον δεν ευρίσκονται εις την ζωήν, δια να απολαύσουν, όπως όλοι μας, έναν από τους γλυκούς καρπούς του πανώρηου δένδρου που αυτοί πριν 36 χρόνια φύτευσαν εις το εύφορο δια κάθε πνευματικήν ανάπτυξιν φλωρινιώτικο χώρο.

Ο Σύλλογος, η Φλώρινα και αυτή ακόμη η Πατρίδα μας, οφείλει πολλά, πάρα πολλά, εις τους ιδρυτάς αυτούς, οι οποίοι γυρνώντας νικηταί από τα Αλβανικά βουνά, με αιματωμένους επιδέσμους και δεκανίκια και βλέποντας να οργιάζει η ξένη προπαγάνδα, απεφάσισαν – συνεχίζοντας τον ελληνικό αγώνα, να ιδρύσουν το 1941, εν μέσω της τριπλής κατοχής της περιοχής μας υπό των γερμανοιταλοβουλγάρων, τον «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΝ», με θανάσιμον κίνδυνον αυτής ταύτης της ζωής των ιδίων και των οικογενειών των. Οι ιδρυταί αυτοί, πολλούς από τους οποίους βλέπομεν σήμερον μεταξύ μας, ο αείμνηστος τότε Δήμαρχος Φλωρίνης Νικόλαος Χάσος, και ο σεβάσμιος πρεσβύτης Νομάρχης τότε Φλωρίνης κ. Κωνσταντίνος Μπόνης, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του πνευματικού μας κολοσσού και το αντικείμενον παντός επαίνου, αγάπης και θαυμασμού μας.

Εμείς, οι συνεχισταί της ένδοξης πορείας των, φυλασσόντες τα ιεράς δια εμάς παρακαταθήκας των, προχωρούμεν εις την λεωφόρον των, που αυτοί με τον ιδρώτα και το αίμα των εχάραξαν, με μοναδικών γνώμονα να καταστήσωμεν τον Σύλλογον αυτόν ένα ανεπανάληπτον επαρχιακόν πνευματικόν θαύμα.

Σήμερον, θεμελιώνοντες το σπίτι μας το σπίτι όλων των Φλωρινιωτών, το σπίτι κάθε πνευματικού ανθρώπου, νοιώθομεν μεγάλην την συγκίνησιν αλλά και μεγαλυτέραν την ευθύνην μας έναντι του παρελθόντος, του παρόντος, του μέλλοντος, της ιστορίας και γενικώς έναντι των υψηλοφρόνων ευγενών στόχων του Συλλόγου αυτού.
Ευγενική φροντίδα και αποφασιστική θέλησίς μας, η συγκέντρωσις της νεολαίας μας εις τις όμορφες αίθουσές μας, η πνευματική της τροφή, η ενασχόλησίς της με τις καλές τέχνες και ο έρωτάς της δια κάθε τι το αληθινόν, δια κάθε τι το ωραίον.

Ο Σύλλογος αυτός, ο οποίος επί συναπτά χρόνια στιγμήν δεν απουσίασεν από κάθε εθνικοκοινωνικόν προσκλητήριον, έχει διακαίως καταστή το καμάρι των Φλωρινιωτών, ο πνευματικός Ναός της Δυτικής Μακεδονίας και έχει μεταφέρει το όνομά του αλλά και το όνομα της Φλωρίνης όχι μόνον και εις το πιο απομεμακρυσμένον ελλαδικόν διαμέρισμα αλλά με την πλουσίαν δράσιν του, έχει αποσπάσει τον θαυμασμόν των ξένων και ιδιαιτέρως της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Ακλόνητον τεκμήριον αυτής της διεθνούς φήμης του Συλλόγου μας, ευάριθμος παρουσία κατά αυτήν την ώραν στελεχών και μελών της Κραταιάς Παμμακεδονικής Ενώσεως, την οποίαν και εκ της θέσεως αυτής ιδιαιτέρως χαιρετίζομεν και ευχαριστούμεν, αλλά και η σύστασις εις πολλάς πόλεις της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, παρεμφερών με τον Σύλλογόν μας Συλλόγων εχόντων το αυτό όνομα με εμάς και στελεχωμένων υπό παληών μελών μας, ξενητεμένων τώρα αδελφών.

Δεν επιχειρώ εκ της θέσεως αυτής να αναδιπλώσω όλες τις πτυχές του αριστοτελικού πολυπτύχου. Δεν δύναμαι να εκθέσω, εν ολίγοις έστω, την λαμπράν ιστορίαν του Συλλόγου αυτού. Θα απαιτούσε, κάτι παρόμοιον, χρόνον και εξ άλλου εις τους περισσοτέρους είναι γωνστή, αφού αυτοί, με την ανεκτίμητον, ανιδιοτελή και ευγενική των προσφορά έχουν συγγράψει.

Η χαρά μας σήμερον, καθίστασται άμετρη συγκίνησις, διότι βλέπομεν μεταξύ μας παλαιά και νέα μέλη μας, γαλουχημένα μέσα εις τον Σύλλογον αυτόν και συνδεδεμένα με τον άρρηκτον δεσμόν της αγάπης των, η οποία είναι ο έρωτάς των για τον Σύλλογον, για την Φλώρινα, για την ίδια μας Πατρίδα.

Είναι τα μέλη αυτά που ως λογοτέχνες, γλύπτες, ζωγράφοι, μουσουργοί και μουσικοί, ανέβηκαν επαξίως εις τα υψηλά των πνευματικά βάθρα και χαίρουν όχι μόνον πανελληνίου αλλά και διεθνούς αναγνωρίσεως και θαυμασμού.

Τους ευχαριστούμεν όλους διότι και πάλιν μας τιμούν, όπως ευχαριστούμεν και το πλήθος των ενεργών μας μελών τα οποία τόσον καρποφόρως επανδρώνουν τα διάφορα Τμήματα του Συλλόγου, όπως ευχαριστούμεν και τα αρωγά μας μέλη που εκ διαφόρων λόγων και κυρίως ηλικίας, έπαυσαν να προσφέρουν ενεργώς προς τον Σύλλογόν των το ταλέντο των αλλά πάντοτε και παντού μας συμπαρίστανται υλικώς και μας διαθέτουν κάθε ηθική των βοήθειαν.

Την μεγάλην, την ιεράν αυτήν στιγμήν, η σκέψις όλων μας πετά και αγκαλιάζει με απεριόριστον ευλάβειαν και ευγνωμοσύνην την βιβλικήν μορφήν του Γερμανού Χρηστίδη, του εκδημήσαντος Αρχιμανδρίτου – Καθηγητού, ο οποίος κατέλειπεν πάσαν την περιουσίαν του εις τον Σύλλογό μας δια την απόκτησιν ιδίας στέγης, ως εν τη διαθήκη του αναγράφει. Ήτο ο πρώτος Μέγας Ευεργέτης μας. Η Μνήμη του δια τους απανταχού αριστοτελικούς και Φλωρινιώτας έχει πραγματικώς καταστή αιωνία.

Ευλαβικώς κλίνομεν το γόνυ προ του τάφου του αλησμόνητου επιτίμου μέλους μας Γεωργίου Μόδη, του λευκού πολιτικού, του Μακεδονομάχου, του Νέστορος των Συγγραφέων μας, του οποίοι η πνευματική του εργασία έχει ως σπονδυλικήν στήλιν τον Μακεδονικό Αγώνα.

Πρόσφατη η μεγάλη, εξ ενός εκατομμυρίου δραχμών του κ. Μενελάου Οικονόμου, του ευγενούς αυτού τέκνου του Μοναστηρίου και Φλωρινιωλάτρου, μας υποχρεοί να ανακοινώσουμεν ότι η δωρεά του αυτή έδωσε φτερά εις την απόφασίν μας να προχωρήσουμεν εις την σημερινήν ημέραν.

Την ευγνωμοσύνην και τον σεβασμόν μας απευθύνομεν προς τον κ. Μιλτιάδην Λουκάν, μέλος της Μαντολινάτας μας, του οποίου η δωρεά προς τον Σύλλογον υπήρξεν πράγματι συγκινητική.

Ευχαριστούμεν τέλος τον κ. Νικόλαον Σταύρου, μεγάλον φίλον του Συλλόγου μας δια την ευγενικήν του σκέψιν να διαθεση ξυλείαν ύψους άνω των 100.000 δραχμών δια τα ανάγκας του υπό θμελίωσιν κτιρίου μας.

Θα ήτο παράλειψίς μας εάν και εκ της θέσεως αυτής δεν απευθύνομεν τα θερμάς ευχαριστίας σας μας προς τον Δήμαρχον Φλώρινας κ. Αναστάσιον Σούλα, προς τον Πρόεδρον και τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου δια την δωρεάν παραχώρησιν του οικοπέδου αυτού.

Ωσαύτως ευχαριστούμεν τον φίλον του Συλλόγου μας και Νομάρχην μας κ. Θεόδωρον Ασπασίδην, διότι ως πάντοτε, μας συμπαρεστάθη και εις το θέμα αυτό, της παραχωρήσεως τουτέστιν του οικοπέδου αλλά και των κατόπιν αυτής δημιουργηθέντων προβλημάτων, τα οποία με σύνεσιν και αγάπην επέλυσεν.
Σφίγγομεν θερμώς το χέρι του Δικηγορικού Συλλόγου Φλωρίνης και του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Φλωρίνης διότι παρητήθησαν νομίμων οικονομικών δικαιωμάτων των, διαθέσαντες αυτά υπέρ του Συλλόγου.

Δεν ανευρίσκομεν λόγια δια να ευχαριστήσωμεν τέλος τον κ. Καθηγητήν Αρχιτέκτονα κ. Τριανταφυλίδην, την βοηθόν αυτού συμπολίτιδάν μας Αρχιτέκτονα Δεσποινίδα Αλεξοπούλου, ως και την Αρχιτεκτονικήν Σχολήν Θεσαλονίκης, οι οποίοι τελείως δωρεάν έπραξαν παν το τεχνικόν, σχέδια, μακέταν κ.λπ. προσφέραντες ούτω προς τον Σύλλογόν μας ανεκτιμήτους πράγματι υπηρεσίας, καθώς επίσης και τον συμπολίτην μας Μηχανικόν κ. Βασιλείου δια τα υπό αυτού εργασίας του και μελλοντικήν επίβλεψιν.

Τέλος ευχαριστούμεν όλους εσάς οι οποίοι ηθικά και υλικά εδώσατε το παρών εις το ευγενικόν μας προσκλητήριον προς τον σκοπόν τούτον, και διαβεβαιούμεν ότι πάντοτε και παντού ο Σύλλογός μας εμποτισμένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά θα πορεύεται εις την λεωφόρον της μεγαλουργίας του με μόνον στόχον την εξύψωσιν του ψυχοπνευματικού επιπέδου του υπερηφάνου ακρτικού λαού μας, ενός λαού αξίου δια πάσαν πνευματικήν αξίαν.

Ευχαρισούμεν τέλος τον αξιότιμον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών κ. Μένεγαν, τέως Νομάρχην μας, ο οποίος εντός ολίγου θα παρακληθή να θέση τον θεμέλιον λίθον, διότι πάντοτε μας συμπαρεστάθη αλλάς μελλοντικώς θα συμπαρασταθή εις τους υψηλούς μας στόχους.

Σας ευχαριστώ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών Θεόδωρος Μένεγας εκφωνεί τον λόγο του
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών Θεόδωρος Μένεγας ασπάζεται τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη
Ο Πρόεδρος του ΦΣΦΑ ιατρός Νικόλαος Χάσος ασπάζεται τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών Θεόδωρος Μένεγας θέτει τον θεμέλιο λίθο του κτιρίου. Δίπλα του ο υπάλληλος της γραμματείας του ΦΣΦΑ Σταύρος Σταυριανόπουλος
Η θεμέλια μαρμάρινη πλάκα
Από τις εργασίες θεμελίωσης του κτιρίου
Από τις εργασίες θεμελίωσης του κτιρίου
Από τις εργασίες θεμελίωσης του κτιρίου

 

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »