Οι τελειόφοιτοι του Εξαταξίου Γυμνασίου Φλωρίνης του έτους 1929

Shares

Οι αναμνηστικές φωτογραφίες των αποφοιτήσεων θεωρούνται από εκείνες που γεννούν έντονα συναισθήματα όταν τις ξαναβλέπουμε ύστερα από χρόνια.

Παλαιότερα η φωτογράφιση των συμμαθητών μαζί με το διδακτικό προσωπικό, ιδιαιτέρως κατά τις τελευταίες μέρες αποφοίτησης, ήταν μια από τις σημαντικότερες και επίσημες στιγμές. Απαραίτητη ήταν η κατά το δυνατόν άψογη ένδυση των μαθητών.

Μια τέτοια στιγμή έρχονται να απαθανατίσουν οι δυο φωτογραφίες μας. Οι τελειόφοιτοι του Εξαταξίου Γυμνασίου Φλωρίνης του σχολικού έτους 1928-29, μαζί με τους καθηγητές τους «ποζάρουν» μπροστά στο φωτογραφικό φακό.
Η πρώτη φωτογραφία έχει βγει στην είσοδο του Γυμνασίου ενώ η δεύτερη στον απέναντι του σχολείου λόφο, του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο μέσον και των δυο φωτογραφιών βρίσκεται ο Διευθυντής του εξαταξίου Γυμνασίου Λ. Φιλιππίδης και δίπλα του ο ιερέας τότε και αργότερα Αρχιμανδρίτης Γερμανός Χρηστίδης που υπηρετούσε ως καθηγητής Θεολογίας.

Συνηθίζονταν εκείνην την περίοδο τα ονόματα των τελειοφοίτων να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο. Ήταν και ένα είδος επιβράβευσης των προσπαθειών των ιδίων αλλά και λόγος να αισθάνονται υπερήφανες οι οικογένειές τους.

Λίγοι όσοι σπούδαζαν και τελείωναν το Γυμνάσιο. Λιγότεροι όσοι συνέχιζαν σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές.

Αναδιφώντας στα αρχεία της τοπικής εφημερίδας «Έλεγχος»1, βρήκαμε τα ονόματα των τελειοφοίτων εκείνης της χρονιάς. Έτσι οι φωτογραφίες μας αποκτούν κατά μια έννοια «ταυτότητα».Οι 35 τελειόφοιτοι του Εξαταξίου Γυμνασίου Φλωρίνης εκείνης της χρονιάς ήταν οι:

Αναστασιάδης Βύρων, Αποστολίδης Νικ., Αγακίδης Χαραλ., Βαφειάδης Χριστόφ., Γκοσιόπουλος Δημ., Γκέλης Αλέξ., Δράμπης Θεόδ., Δουκέτης Γεώρ., Ζωγράφος Ζήσης, Ζέζιος Γεώργ., Κωτσόπουλος Σταύρος, Κατεργάρης Θωμάς, Κεραμιτσής Γεώργ., Κίρκος Ξενοφών, Λογόρης Παντ., Μίσιας Ευαγγ., Μιχαηλίδης Πέτρ., Μπούτσκος Ιωάν., Νέτσκος Λεων., Ναζίρης Κων., Οικονομίδης Ιωάν., Παπαθανασίου Παντ., Πανάικας Παντ., Πούρης Θ., Σιέμπης Νικολ., Σαρής Χαρ., Στόγιος Παύλ., Σίμος Σπυρ., Σπανός Θωμ., Τομπάς Δημ.2, Τσάπανος Ιωάνν., Τσομπάνος Θωμ., Φίσκας Παντ., Χατζηνάκος Γεώργ., Χρηστίδης Αντώνιος.

Και οι δυο φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Νικόλαου Αποστολίδη. ? Ο Νικ. Αποστολίδης βρίσκεται ανάμεσα στους τελειόφοιτους .?

Σπύρος Παπαχαρίσης

1 «Έλεγχος», φ. 390/20-7-1929

2 Την πληροφορία μας την έδωσε – λόγω του δυσανάγνωστου του επιθέτου – η οδοντίατρος κ. Παναγιώτα Τομπά, ανεψιά του Δημ. Τομπά. Την ευχαριστούμε!

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »