Εin Andenken aus Florina 20.05.1941

Shares

«Ein Andenken aus Φλώρινα! (Florina)» (ένα ενθύμιο από την Φλώρινα!) έχει αναγράψει στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ο Γερμανός στρατιώτης που φωτογραφήθηκε πριν 80 περίπου χρόνια μπροστά από το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην Φλώρινα αναγράφοντας και την ημερομηνία 20.5.41 (20 Μαΐου 1941).

Ο Γερμανός στρατιώτης με το ποδήλατο είναι κατά πάσα πιθανότητα ταχυδρόμος καθώς στο αριστερό μέρος του τιμονιού του ποδηλάτου έχει κρεμασμένες δυο τσάντες. Πίσω προβάλλει κατάστημα της ΣΤΟΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ, όπου επί σειρά δεκαετιών στεγάζεται η επιχείρηση Κηπουρού. Από την επιγραφή του καταστήματος διακρίνεται μόνο ΕΜΠΟΡΙΚ.. ….ΙΝΗΣ, (ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ*), καθώς τμήμα της καλύπτει η φυλλωσιά του μικρού τότε πεύκου.

Επίσης διακρίνεται λίγο και το άλλο μικρό πεύκο. Τα δύο πεύκα υπήρχαν εκεί, μπροστά από το πανέμορφο κτήριο της Τράπεζας, μέχρι σχετικά πρόσφατα. Στον χώρο του πεζοδρομίου είναι σταθμευμένο ένα φορτηγό και μια καρότσα σκεπασμένη με μουσαμά, πιθανόν στρατιωτικά. Στο πεζούλι του καταστήματος είναι καθισμένα δυο παιδιά που συνομιλούν με το τρίτο παιδί της παρέας που είναι όρθιο. Δύο διαβάτες βρίσκονται στο ύψος της στοάς που κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο Γερμανός στρατιώτης, 40 μέρες περίπου μετά την κατάληψη της Φλώρινας από τα γερμανικά στρατεύματα, δείχνει ευδιάθετος και το αποτυπώνει όχι μόνο με το χαμόγελο του αλλά και στο σημείωμα όπου αναγράφει με ελληνικούς χαρακτήρες την λέξη «Φλώρινα!» προσθέτοντας και ένα θαυμαστικό.

Την φωτογραφία μας απέστειλε, και τον ευχαριστούμε θερμά, ο συμπατριώτης μας συνταξιούχος δικηγόρος Κ.Α.Σ., με ερέθισμα το ΠΑΡΑΘΥΡΟ της 10-4-2020. Ο φίλος της ΦΩΝΗΣ, ο οποίος την προμηθεύτηκε προ αρκετών ετών έναντι 6.000 δρχ από παλαιοπώλη στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, μας επισημαίνει ότι στην πίσω όψη, εκτός των άλλων, υπάρχει τυπωμένη η λέξη «LEONAR», που παραπέμπει στην γερμανική Εταιρία Φωτογραφικών Μηχανών Χαρτιών και Χημικών Φωτογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι η φωτογραφία πιθανότατα εκτυπώθηκε από Γερμανό φωτογράφο και σε γερμανικό χαρτί και ότι η φωτογραφία έχει εκτυπωθεί σαν Καρτ Ποστάλ, χωρίς όμως να έχει τεθεί η σφραγίδα του φωτογραφείου.

Πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης» φ. 2872/22-05-2020

Σημείωση: Η φωτογραφία έχει δεχθεί ψηφιακό επιχρωματισμό από το florinapast.

* Η αναγραφή ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΦΩΡΙΝΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ υπάρχει ακόμα με την ίδια γραμματοσειρά στην μπροστινή όψη του καταστήματος ετοίμων ενδυμάτων της οικογένειας Κηπουρού.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »