Η θεμελίωση του περιπτέρου του ΦΟΟΦ το 1962

Shares

28 Φεβρουαρίου 1960 υπογράφηκε και σφραγίστηκε από το Πρωτοδικείο της Φλώρινας η ίδρυση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλώρινας, του γνωστού σε όλους τους Φλωρινιώτες ΦΟΟΦ.

18 Νοεμβρίου 1962 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φυσιολατρικού περιπτέρου στη θέση “Βράχος του Λύγκου”, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, όπως μας πληροφορεί η “Φωνή της Φλωρίνης” στο φύλλο 37 της 24ης Νοεμβρίου 1962. Ήταν αποτέλεσμα της επιμονής των μελών του νεοϊδρυθέντος Ομίλου αλλά κυρίως της αναγνώρισης της κοινοφελούς δράσης τους. Την πρόθεση κατασκευής του περιπτέρου εξετίμησε ο αείμνηστος φαρμακοποιός Μιχαήλ Δοσίου και προσέφερε δωρεάν το οικόπεδο. Και ο ΦΟΟΦ σε αναγνώριση της προσφοράς ανακήρυξε, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 1962, τον Μιχαήλ Δοσίου Ευεργέτη.

Κατά τη θμελίωση μίλησαν ο Νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος, ο πρόεδρος του ΦΟΟΦ Αναστάσιος Γκώγκος ενώ η αντιπρόεδρος Μπέτυ Μπαζοπούλου παρέδωσε στον μαθητή Στυλιανό Αγακίδη 500 δραχμές και δύο βιβλία, καθώς πρώτευσε σε διαγωνισμό έκθεσης με φυσιολατρικό θέμα.

Την αρχιτεκτονική μελέτη εκπόνησε ο μηχανικός Γεώργιος Σπυριδάκης.

Στα θεμέλια του κτιρίου τοποθετήθηκε το σήμα του ΦΟΟΦ που φιλοτέχνησε ο πρωτεργάτης της ίδρυσης και πρώτος πρόεδρος Ηλίας Βυζάντης και παριστά τις δυο κορυφές του Βιτσίου. Στη σχετική φωτογραφία βλέπουμε τον Ηλία Βυζάντη (με τα γυαλιά) τη στιγμή τοποθέτησης του θεμελίου σήματος.

Αλήθεια, ποιος Φλωρινιώτης δεν έχει περπατήσει από τα μονοπάτια για να φτάσει στο ΦΟΟΦ και να απολαύσει τη θέα της πόλης και του κάμπου;

Η φωτογραφία προέρχεται από το ιστορικό αρχείο του ΦΟΟΦ και ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του Κοσμά Ρούφα για τη διάθεσή της.

 

Πηγή: “Φωνή της Φλωρίνης”, φ. 2859/14-02-2020


Η έναρξη εργασιών

Όπως μας πληροφορεί η “Φωνή της Φλωρίνης” στο φύλλο 104/28-3-1964 οι εργασίες για την ανέγερση του περιπτέρου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 1964.

Την Δευτέρα αρχίζει η ανέγερσις του περιπτέρου του ΦΟΟΦ

Ο πρόεδρος του ΦΟΟΦ κ. Σημαντήρας μετά του μέλους του συμβουλίου κ. Οικονομίδη και του εργολάβου κ. Κυρ. Κωνσταντινίδη μετέβησαν εις τον χώρον, επί του Αγίου Παντελεήμονος όπου θα ανεγερθή το περίπτερον του ΦΟΟΦ. Αι εργασίαι ανεγέρσεως του περιπτέρου θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέραν, βάσει του εκπονηθέντος υπό του μηχανικού κ. Σπυριδάκη σχεδίου. Ως γνωστόν το περίπτερον του ΦΟΟΦ θα ανεγερθή επί οικοπέδου, παραχωρηθέντος δωρεάν υπό του φαρμακοποιού κ. Δοσίου και θα εκτελεσθή δι’ αυτεπιστασίας.

Στο φύλλο 105 της 4ης Απριλίου της “Φωνής της Φλωρίνης” επιβεβαιώνεται η έναρξη των εργασιών με το εξής δημοσίευμα:

Την παρελθούσαν Δευτέραν ήρχισαν αι προκαταρκτικαί εργασίαι δια την ανέγερσιν του φυσιολατρικού περιπτέρου του ΦΟΟΦ επί του λόφου του Αγίου Παντελεήμονος. Την ανέγερσιν του περιπτέρου ανέλαβεν αφιλοκερδώς ο εργολάβος κ. Κυριάκος Κωνσταντινίδης.


Διαβάστε για το Χρονικό ίδρυσης του ΦΟΟΦ στο σχετικό μας άρθρο


 

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »