Οι «Μπουνταλάδες» Φλώρινας μοιράζουν δώρα (1950)

Shares

Πριν πολλά χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετέπειτα, στην Φλώρινα δραστηριοποιούνταν ένας άτυπος Σύλλογος, με την πρωτότυπη επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΩΝ”, τον οποίον οι παλαιότεροι Φλωρινιώτες ασφαλώς και θα τον θυμούνται.

Φυσικά οι μετέχοντες σε αυτόν τον Σύλλογο, δεν ήσαν “Μπουνταλάδες” με την ακριβή έννοια της λήξης, αφού όλοι τους αποτελούσαν την αφρόκρεμα των εμποροεπαγγελματιών της εποχής, τα καταστήματα των οποίων, βρίσκονταν στους κεντρικότερους δρόμους της πόλεώς μας, Μ. Αλεξάνδρου, Φουλεδάκη, πρώην Αθηνών. Κεντρικό στέκι των “Μπουνταλάδων” ήταν το καφενείο του μακαρίτη πια Στέργιου Μπέλκα, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, όπου μέχρι πρότινος ήταν το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών του Αριστοτέλη Χαραλαμπίδη και προσεχώς θα εγκατασταθεί η νέα Τράπεζα Κύπρου.

Η δράση του Συλλόγου ήταν ποικίλη, έτσι χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα, όπως αναπαράσταση χωριάτικων γάμων, κεφάτοι αποκριάτικοι χοροί, προσφορά σημαιών σε συνοριακά φυλάκια, διάφορες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, προσφορά χριστουγεννιάτικων δεμάτων σε άπορες οικογένειες, η προσφορά τσολιαδίστικων φορεσιών σε σχολεία. Τα μέλη του συλλόγου, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, ήσαν εφοδιασμένα και με ταυτότητες, διακρίνονταν και για την κοινωνική τους ευαισθησία.

Έτσι στις γιορτές των χριστουγέννων πρόσφεραν δέματα με χρήσιμα είδη, τρόφιμα και ρούχα, σε φτωχές οικογένειες. Από μια τέτοια κοινωνικής ευαισθησίας εκδήλωση και η φωτογραφία, η οποία ελήφθη μπροστά από το καφενείο του Στέργιου Μπέλκα, που είχε την προσωνυμία “καφενείο των Μπουνταλάδων”, γραμμένη με καλλιτεχνικά γράμματα, αν θυμόμαστε καλά, από το ζωγράφο μας Ηλία Βυζάντη. Την ακριβή ημερομηνοχρονολογία που έγινε η εκδήλωση δεν μπορέσαμε να την καθορίσουμε. Ύστερα από μερικά χρόνια και με την παρήκμαση των “Μπουνταλάδων”, περί τα τέλη του 1960, έκαναν την εμφάνισή τους οι “ΝΕΟΙ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΕΣ” με πρωτεργάτες τον παλαιό “Μπουνταλά” Μενέλαο Καλυβιάνο και τον νεώτερο Πέτρο Βόσδου.

Στην φωτογραφία μας σημειώνουμε όσους καταφέραμε να αναγνωρίσουμε, εκτός από τα παιδιά: πρώτη σειρά από αριστερά:  Σκεπαστίδης ; , Εστιάδης Αντώνιος, άγνωστος.

Στην μέση όρθιοι Γεώργιος Βυζάντης και Βάγγια Παπαδημητρίου.

Ψηλά απο αριστερά: Ζαχαρίας, Λάζαρος παλαιαός φωτγογράφος στην πλατεία Ομονοίας, Βασίλειος Γουναρίδης, Θεόδωρος Βόσδου, Στέργιος Κουτουράτσας,, Μπαροτκτσής Τάκης, Κώστας Μόμπτσης, άγνωστος, Στέργιος Καλυβιάνος,, Γιάννης Μισοσίου, Πετράκης Τσούλης, Σπύρος Μίχτης, Ιωάννης Δαμούσης, Γεώργιος Θεοδοσίου,τότε Δήμαρχος Φλωρίνης, Μενέλαος Καλυβιάνος, Βασίλειος Γιαννόπουλος, Γεώργιος Τσώτσος, Σταύρος Ραδίσης,  Δημήτριος Αντωνίου, Παναγιώτης Αϊβατζίδης. Ευάγγελος Μαύρος, Νικόλαος Πέπης μόλις διακρινόμενος, Στέργιος Λούστας, Αλέκος Αγακίδης, Σπύρος Μπέλτσιος, Μανασής. Δεν αναγνωρίστηκαν οι δύο ψηλά στην πόρτα.

Θεόδωρος Βόσδου

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »