Οικογενειακή φωτογραφία Φλωρινιωτών του 1930

Στο φωτογραφικό αρχείο μου βρέθηκε η δημοσιευομένη φωτογραφία. Ανάγεται περίπου στο 1930. Είναι οικογενειακή φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μπέλλη (Κώτσια, όπως τον φώναζαν), που πριν πεθάνει από πτώση λόγω πάγου, διατηρούσε καφενείο, που μετά μετετράπη σε καφενείο των “Μπουνταλάδων”, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου σήμερα είναι η πολυκατοικία του Τέλη Χαραλαμπίδη.

Εκείνη την εποχή, συνηθίζονταν οι “εβδομαδιαίες”, όπως λέγονταν, οικογενειακές φωτογραφίες, οι οποίες, μάλιστα, εδίδοντο και σε συγγενικές οικογένειες, “εις ενθύμιον”. Προφανώς έτσι βρέθηκε και η φωτογραφία αυτή στο αρχείο μου.

Χαρακτηριστικό είναι το ντύσιμο της οικοδέσποινας Βασιλικής Μπέλλη, που μας παραδίδει ένα δείγμα της γυναικείας μόδας της εποχής, καθώς και της κομμώσεως.

Αλλά και η ενδυματολογική αμφίεση του αρχηγού της οικογενείας, Κώτσια Μπέλλη, έχει τα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Υποκάμισο λευκό, με λίγο ψηλό κολλάρο, με την καδένα που κρέμονταν το ρολόγι της τσέπης, στο απαραίτητο τότε γιλέκο και το στυλό στο μικρό τσεπάκι του σακακιού. Αλλά και το απαραίτητο μουστάκι, να στολίζει το πρόσωπο και να τονίζει την αρρενωπότητα του άνδρα. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι και το ντύσιμο των παιδιών του ζεύγους Μπέλλη.

Η μικρούλα Μαρίκα Μπέλλη, χήρα σήμερα Νικολάου Ανδούλη, ντυμένη, περίπου, στα ναυτικά, αν και η Φλώρινα βρίσκεται πολλές δεκάδες χιλιόμετρα από την θάλασσα, κρατάει στο αριστερό της χεράκι ένα τσαντάκι, ίσως έτσι επίτασσε η τότε παιδική “μόδα”.

Ο μικρούλης Δημήτριος Μπέλλης, άλλοτε υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας Φλωρίνης και σημαντικός αθλητικός παράγοντας στην πόλη μας, μακαρίτης πια εδώ και αρκετά χρόνια, ανάμεσα από τους γονείς του, φορά ναυτικό – λευκό καπέλο, ενώ στο αριστερό του χεράκι κρατάει ένα βιβλίο, σύμβολο, προφανώς, της προοπτικής για μάθηση.

Να σημειωθεί ότι ο Κώτσιας και η Βασιλική (Κία, χαϊδευτικά), είχαν γεννηθεί στο γειτονικό Μοναστήρι και ύστερα από χρόνια, πρόσφυγες πια, αντάμωσαν στην Φλώρινα, όπου η τύχη τους ήταν να παντρευτούν και να κάνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Θεόδωρος Βόσδου
Φωνή της Φλωρίνης, φ.2076/13-2-2004

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »