Έφυγε ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης

Shares

Πλήρης ημερών απεβίωσε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία, ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος των Φλωρινιωτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο Δημοσθένης Θεοχαρίδης.

Ο Δήμος Θεοχαρίδης, όπως τον προσφωνούσαν όλοι, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Φλωρινιώτες και καθημερινά, καιρού επιτρέποντος, έπινε το καφεδάκι του με την παρέα σε κεντρικό καφέ της πόλης μας.

Η πολιτική κυριάρχησε στην ζωή του και έχοντας ζήσει από κοντά όλα τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών της περιοχής μας, αλλά και της χώρας, ήταν και ο ίδιος κομμάτι της ιστορίας. Παρακολουθούσε καθημερινά τις πολιτικές εξελίξεις και σε συνδυασμό με την οξύτητα της μνήμης, την διαύγεια του πνεύματος και την ευθυκρισία που τον διέκρινε ήταν, ουσιαστικά, ένας ενεργός πολιτικός.

Συνέβαλε με τις παρεμβάσεις του να επιλυθούν προβλήματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, όπως η αποξήρανση του έλους της Χειμαδίτιδας.

Ο Δημοσθένης Θεοχαρίδης

Γεννημένος στις Αγραπιδιές Αμυνταίου το 1914, μετά τις σπουδές του στην Νομική, ξεκίνησε την δικηγορία. Εξελέγη βουλευτής Φλώρινας με την ΕΠΕΚ το 1951 για πρώτη φορά, και επανεξελέγη το 1952 και το 1956 στην περιφέρεια Φλώρινας – Καστοριάς. Με την Ένωση Κέντρου εξελέγη το 1961, 1963 και το 1964.

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1974 με την Ένωση Κέντρου και το 1977 με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις. Μετά από πρόσκληση του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή προσεχώρησε στην Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Φλώρινας με την Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη το 1985. Συνολικά εξελέγη 8 φορές.

Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας και η ταφή του στον γενέθλιο τόπο, στις Αγραπιδιές. (1)

Έργο

Τον Αύγουστο του 1953, ο τότε βουλευτής του ΕΠΕΚ, Δημοσθένης Θεοχαρίδης, με μια σειρά διπλωματικών και συνάμα αποτελεσματικών χειρισμών, κατόρθωσε να επιτύχει την ένταξη της Χειμαδίτιδας (ως τότε έλους) στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου.

Η αποξήρανση της Χειμαδίτιδας αποτέλεσε έργο – σταθμό για την ιστορία του νομού, καθώς δημιουργήθηκαν συνολικά 24.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που απέδωσαν σταθερό εισόδημα στις άκληρες και πενέστερες οικογένειες της περιοχής.

Ενδεικτικό της καθοριστικής συμβολής του στην υλοποίηση του έργου, αποτυπώνεται στα πρακτικά της Βουλής με ημερομηνία 09/08/1953: «Ο βουλευτής της ΕΠΕΚ Δημοσθένης Θεοχαρίδης συνοδεύοντας τον Υπουργό συντονισμού Σπυρίδων Μαρκεζίνη κατά την επίσκεψιν του εις την Μακεδονίαν, του ανέπτυξε επί τόπου την μεγίστην σημασίαν της αξιοποιήσεως της Χειμαδίτιδος λίμνης, καθώς θα εξασφάλιζε σε μεγάλο βαθμό την γεωργικήν αυτάρκεια της περιοχής.

Την επομένην ο ομιλών στη βουλή, Κ. Μαρκεζίνης είπεν, «είμαι εις την ευχάριστον θέσιν να αναγγείλω ότι εις το πρόγραμμα περιελήφθη και η αποξήρανσις της Χειμαδίτιδος λίμνης, η οποία θα αποδώσει εις την καλλιέργειαν 24.000 στρέμματα. Η δαπάνη του έργου αυτού υπολογίζεται εις 15 δισεκατομμύρια και ο χρόνος εκτελέσεως δύο έτη, διανοίγονται δε δυνατότητες και έργων παραγωγής ρεύματος εκ των πλεοναζόντων υδάτων».

Η ολοκλήρωση του έργου έμελλε να προσδώσει στη Φλώρινα τον χαρακτηρισμό της γεωργικής/αγροτικής περιοχής, ο οποίος ενισχύθηκε περαιτέρω το 1964 με την εγκατάσταση μηχανισμού αρδεύσεως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης των Πρεσπών, την οποία εισηγήθηκε ο ίδιος ο Θεοχαρίδης και αποδέχτηκε ο τότε υπουργός Γεωργίας της Ενώσεως Κέντρου Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Έκτοτε ο νομός Φλωρίνης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα της χώρας, με σημαντικό αριθμό εξαγωγών προς τα κράτη της Βαλκανικής, παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος. (2)


  1. Δημοσιεύθηκε στη Φωνή της Φλωρίνης, φ.2811/22-2-2019
  2. el.wikipedia.org/wiki/Δημοσθένης_Θεοχαρίδης
Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »