Μορφές των γηπέδων της Φλώρινας: Χρηστάρας (Μαρκεζίνης) – ο Ειρηνοποιός

Γράφει ο Τέλης Κασκαμανίδης |

Έτσι τον είχε αποκαλέσει ο Γιώργος Λιάνης όταν το 1977 του είχε αφιερώσει ένα, ολοσέλιδο σχεδόν, άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μετά από έναν αγώνα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με την «ΚΑΣΤΟΡΙΑ», όταν πλέον ο Χρηστάρας είχε πάρει «μεταγραφή» στην «ΚΑΣΤΟΡΙΑ», αφήνοντας τη «ΦΛΩΡΙΝΑ» χωρίς… διαιτητή στα ημίχρονα των αγώνων της!

Ήταν η φυσιογνωμία του Χρήστου που στη Φλώρινα άρχισε να γίνεται γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν στις πρώτες του εμφανίσεις κυκλοφορούσε στην πόλη «οδηγώντας» ένα… αόρατο αυτοκίνητο «στρίβοντας», «φρενάροντας» ή και «παρκάροντας»!

Δεν άργησε να εμφανιστεί και στο γήπεδο και σε κάθε αγώνα του «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ», της «ΦΛΩΡΙΝΑΣ» αργότερα, όταν, σε ένα γεμάτο από κόσμο γήπεδο, έβγαινε στην διακοπή των ημιχρόνων και με σφυρίχτρα, όταν υπήρχε αλλά και χωρίς σφυρίχτρα πολλές φορές, διεύθυνε τον… αγώνα υποδεικνύοντας… άουτ,… φάουλ,… πέναλτι! Όταν δε, βγήκαν οι κόκκινες και οι κίτρινες κάρτες τότε δε δίσταζε… να τις βγάζει στους «άτακτους» αλλά και… αόρατους ποδοσφαιριστές!

Ήταν ο ποδοσφαιρικός… ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ!

Ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ κάποια στιγμή πήρε «μεταγραφή» στην «ΚΑΣΤΟΡΙΑ», κυρίως λόγω Σαργκάνη που τον γνώρισε στη Φλώρινα, και βρέθηκε ξαφνικά στα αποδυτήρια του γηπέδου της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ αλλά και στα ξενοδοχεία όπου διανυκτέρευε η αποστολή της ομάδας.

Ο Γιώργος Λιάνης τον αποκάλεσε «ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟ» γιατί η εκτόνωση της έντασης των φιλάθλων στο ημίχρονο των αγώνων ήταν ζητούμενο πολλές φορές, όπως γίνεται στο μπάσκετ με τις τσιρλίντερς. Και ήταν σε έναν αγώνα ανάμεσα στον «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την «ΚΑΣΤΟΡΙΑ» που έγινε στο γήπεδο της Χαλκίδας (ήταν τιμωρημένο το Καραϊσκάκη) που ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ βγήκε στο ημίχρονο, μέσα σ’ ένα γεμάτο από φανατικούς οπαδούς του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ γήπεδο, και έδωσε τη δική του «παράσταση» (φορώντας μάλιστα και στολή του διαιτητή) σ΄ έναν αγωνιστικό χώρο που ο πρωταγωνιστής του ήταν αυτός αλλά και κάποιος τοπικός αντίστοιχος που βρέθηκε στο γήπεδο και το ντουέτο έδωσε το δικό του show! Όλο το γήπεδο γέλασε, χάρηκε, εκτονώθηκε η όποια ένταση και ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ καταχειροκροτήθηκε με αποτέλεσμα την επόμενη εβδομάδα να του αφιερώσει το άρθρο στα ΝΕΑ, και να τον αποκαλέσει «ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟ», ο Γιώργος Λιάνης!

Ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ «έσπασε» τα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας και άρχισε να γίνεται γνωστός στο… Πανελλήνιο!! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πάρει νέα… «μεταγραφή» όταν ο μεγάλος Κάζιμιρ Γκόρσκι ανέλαβε τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και μαζί με τον Σαργκάνη, που μεταγράφηκε εκεί, έφεραν τον ΧΡΗΣΤΑΡΑ στον Πειραιά και τον έθεσαν υπό την …προστασία τους! Ο δε Γκόρσκι του παραχωρούσε ακόμη και τη θέση του… προπονητή προκείμενου ο Χρηστάρας να δίνει τις δικές του οδηγίες για το… αγωνιστικό σύστημα που θα έπαιζε ομάδα! (Ήταν κάτι που είχε εφαρμόσει και ο αξέχαστος Μίσκος στη «ΦΛΩΡΙΝΑ» προκειμένου να υπάρχει εκτόνωση του άγχους που πάντα διακατείχε τους παίκτες της ομάδας).

Αργότερα ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ επανήλθε στα πάτρια εδάφη όπου βρήκε δικαίωση των κόπων του διοριζόμενος σαν κλητήρας (;) στο νοσοκομείο και κάποια χρόνια αργότερα «έφυγε» από τη ζωή στερώντας την πόλη από μια ιδιαίτερα αγαπητή μορφή που «διέπρεψε» στα γήπεδα χωρίς να είναι… ποδοσφαιριστής αλλά… «διαιτητής» !!!

Κασκαμανίδης Τέλης- Ευγνώμων
(Για όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που πέρασα μαζί τους)

Διαβάστε επίσης την ανάρτησή μας με τίτλο: Έφυγε ο Χρηστάρας (Μαρκεζίνης)

Φωτογραφία: Αρχείο Μενέλαου Καλυβιάνου. Καβάλα 26-9-1971. Εκδρομή του συλλόγου «Νέων Μπουνταλάδων» Φλώρινας. Στο μέσον ο Χρήστος Μητσόπουλος (Μαρκεζίνης). Δεξιά του ο Νομάρχης Φλώρινας Κ. Μπράβος.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »