To Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας στην Κωνσταντινούπολη το Πάσχα του 1955

Shares

Το Πάσχα του 1955 το παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στην Φλώρινα διοργάνωσε πολυήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.  Η εκδρομή αυτή πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν τα «Σεπτεμβριανά», όπως έμειναν στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση.

Οι εκδρομείς ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης στις 15 Απριλίου του 1955. Το πρώτο τους βράδυ οι Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες διανυκτέρευσαν στην Αλεξανδρούπολη.
Την επόμενη μέρα μέσω Καστανιών εισήλθαν στο Ευρωπαϊκό μέρος της Τουρκίας κάνοντας την πρώτη στάση στην Αδριανούπολη.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης θα φτάσουν στην Πόλη.

Ο Θεόδωρος Βόσδου που συμμετέχει στην εκδρομή, σημειώνει στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, οι οποίες και δημοσιεύονται σε 24 συνέχειες στην «Ελληνική Φωνή» ότι άλλοι από τους εκδρομείς τακτοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο του Πέραν, άλλοι του Γαλατά και κάποιοι στα «κρεβάτια» των λεωφορείων. «Ήσαν πολλοί οι εκδρομείς και τα κρεβάτια σπάνιζαν».

Την  Μεγάλη Παρασκευή, κατά το μεσημέρι, τακτοποιούνται τελικά  όλοι σε ξενοδοχείο. Άλλοι στο «Ιμπέριαλ» και άλλοι στο «Ισταμπούλ».
Το απόγευμα θα παρακολουθήσουν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την λειτουργία του Επιταφίου και την περιφορά του. Της πομπής του Επιταφίου προπορεύονταν ο τότε Πατριάρχης Αθηναγόρας.
Το Μεγάλο Σάββατο οι εκδρομείς θα επισκεφτούν τον Πατριάρχη.

Ο Θ. Βόσδου σημειώνει: «Μας υποδέχθηκε με πολλή καλωσύνη και ξεχωριστή ευχαρίστησι και χαρά. Το γραφείο του είναι απέριττο. Καμμία επίδειξις πολυτελείας και πλούτου. Ο πατριάρχης είναι πανύψηλος κι΄ ευθυτενής σαν θείο άγαλμα, όπως τον ονόμασε κάποιος ξένος δημοσιογράφος. Στο πρόσωπό του βασιλεύει θεία γαλήνη?».
Ο Πατριάρχης μιλώντας στους εκδρομείς, θυμήθηκε την περίοδο των 9 ετών από το 1911 όταν υπηρέτησε ως διάκονος στην Μητρόπολη του Μοναστηρίου.

Το βράδυ της Ανάστασης οι Φλωρινιώτες θα παρακολουθήσουν την τελετή στον Ναό της Αγίας Τριάδας.
Τις επόμενες μέρες θα περιηγηθούν στα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκηπόνησα.
Την Παρασκευή 22 Απριλίου 1955, της Ζωοδόχου Πηγής, οι εκδρομείς θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε:

Στην πρώτη από αυτές όμιλος των εκδρομέων απολαμβάνει ζεστό σαλέπι στην Αλεξανδρούπολη. Λίγο πριν την αναχώρησή τους προς το συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών.

Στην δεύτερη φωτογραφία όμιλος των εκδρομέων φωτογραφίζεται στην περιοχή του Τουρκικού φυλακίου καθ΄οδόν προς την Κωνσταντινούπολη.

Στην τρίτη φωτογραφία Φλωρινιώτισσες και Φλωρινιώτες φωτογραφίζονται στο Πατριαρχείο έχοντας στο μέσον τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδρομή συμμετείχε και ο τότε Δήμαρχος Φλωρίνης Παντελής Παπαθανασίου.

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »