Σχολική γιορτή του “Νυκτερινού Σχολείου” Σιταριάς

Shares

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανοίγουμε το “Παράθυρο στο Παρελθόν” στην κ. Ζωή Αναστασιάδου – Μαντουλίδου, η οποία ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας για την αποστολή φωτογραφιών από το παρελθόν και μας απέστειλε την δημοσιευομένη ανωτέρω φωτογραφία από μίαν σχολική γιορτή του τότε λειτουργούντος “Νυκτερινού Σχολείου” στην Κοινότητα Σιταριάς Φλώρινας.

Την κυρία Αναστασιάδου – Μαντουλίδου ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή της φωτογραφίας και ευχόμαστε να την μιμηθούν και άλλοι και άλλες αναγνώστες μας. Γράφει, λοιπόν, η κ. Ζωή Αναστασιάδου – Μαντουλίδου: Ύστερα από την παράκληση του κ. Θεοδώρου Βόσδου, για φωτογραφικό υλικό για το “ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ”, θεώρησα καλό να προσφέρω κι’ εγώ μια φωτογραφία του παρελθόντος, περίπου 1952 – 53. Στην φωτογραφία είναι κάτοικοι του χωριού Σιταριάς Φλώρινας.

Τα χρόνια εκείνα, μετά τους πολέμους, η Πολιτεία είχε καθιερώσει το “Νυκτερινό Σχολείο”, όπου έκαναν μαθήματα τις βραδινές ώρες οι ενήλικες. Οι δάσκαλοι, εκτός από τα μαθήματά τους, πρωί – απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο, δίδασκαν το βράδυ με την λάμπα (σ.σ. εκείνη την εποχή εκτός από την Φλώρινα, κανένα χωριό δεν ήταν ηλεκτροφωτισμένο, οι δε Δάσκαλοι σημειωτέον, ήσαν υποχρεωμένοι να μένουν στα χωριά, ακόμη και τις Κυριακές για εκκλησιασμό) και στους μεγάλους τα βασικά μαθήματα. Στη φωτογραφία τούς βλέπουμε μετά τη σχολική γιορτή, που παρουσίασε η νυκτερινή σχολή, επ’ ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ανάμεσα στους μαθητές και μαθήτριες είναι οι δάσκαλοι του Σχολείου: Βενιαμίν Αναστασιάδης (Βένος), Διευθυντής, όρθιος στην δεξιά πλευρά, δίπλα του η Σάρα Γυμνοπούλου – Παναγιωτίδου, στο κέντρο ο κ. Προκόπης Παπανούσης και η σύζυγός του Κούλα Μπέλλη, στην άκρη αριστερά η κυρία Φρόσω Κίτου – Απέργη.

Οι μικρές με τα ναυτικά, κάτω δεξιά, όρθια η μικρή Ζωή Αναστασιάδου – Μαντουλίδου και παραδίπλα η αδελφή της Πέρσα Αναστασιάδου – Βαφειάδου. Υ.Γ. Δυστυχώς το Σχολείο της φωτογραφίας δεν υπάρχει πια. Γκρεμίστηκε και έγινε παιδότοπος. Κτίστηκε καινούργιο και μεγαλύτερο έξω από το χωριό.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »