Δυο Σκοπιώτισσες σε χαρτονόμισμα του 1941

Το δημοσιευόμενο χαρτονόμισμα – το πιο αμαρτωλό ίσως της νομισματικής μας ιστορίας –  ξεκίνησε τη ζωή του ως κατοστάρικο και απέθανε ως γνήσιο αλλά και ως πλαστό χιλιάρικο! Πιο συγκεκριμένα, τυπώθηκε το 1939 στην Αγγλία, αλλά δεν κυκλοφόρησε παρά στις αρχές του 1941, με σκούρα επισήμανση χιλιάρικου.

Το περιπετειώδες του όμως δεν έγκειται σ’ αυτό. Μετά την κατάρρευση της Ελλάδας (Απρίλιος 1941), το πλοίο που θα μετέφερε τα αποθέματα της Τραπέζης της Ελλάδος στην Κρήτη, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς στη Μονεμβασία και αρκετά σακιά με κατοστάρικα, χωρίς επισήμανση, βρέθηκαν στη θάλασσα.

Οι χωρικοί τα μάζεψαν και πάμπολλα από αυτά επισημάνθηκαν από παραχαράκτες και κυκλοφόρησαν παράνομα στην αγορά μαζί με τα άλλα χιλιάρικα! Τα πλαστά ήταν τόσα πολλά, που ακόμα και σήμερα τα βρίσκει κανείς εύκολα στα παλαιοπωλεία και δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη συλλεκτική αξία.

Οι δύο κοπέλες στο χαρτονόμισμα είναι πρώτες ξαδέρφες από το χωριό Σκοπιά Φλώρινας. Η πρώτη, με την στάμνα λέγεται Πασχαλινή Ζώλη του Αναστασίου και είναι αδελφή του Στέφανου Ζώλη. Η δε δεύτερη λέγεται Μελπομένη Ζώλη του Χρήστου και είναι πρώτες ξαδέλφες. Φωτογραφήθηκαν στην Αθήνα το έτος 1937.

Πηγή: Π.Μ.Α. Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς

26/12/2012 προσθήκη

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα στις ψηφιοποιημένες συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α. φαίνεται ότι η φωτογράφιση έγινε κατά την διάρκεια του εορτασμού της 4ης Αυγούστου στην Αθήνα (1937) από την φωτογράφο Nelly, (Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη Έλλη, Νέλλυ). Στο αρχείο του Ε.Λ.Ι.Α. υπάρχει φωτογραφία με τις εικονιζόμενες με σχετική αναφορά. Συμπεραίνουμε ότι και η φωτογραφία που παρουσιάζουμε λήφθηκε την ίδια ημέρα στο ίδιο φωτογραφικό στούντιο.

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »