Πανγυμνασιακοί αθλητικοί αγώνες τον Μάιο του 1953

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Πριν, ακριβώς, 51 χρόνια, στις 31 Μαΐου 1953, στο κατάμεστο κόσμου στάδιο της πόλεώς μας, διεξήχθησαν οι γυμναστικές επιδείξεις των υπερχιλίων – κατά το ρεπορτάζ τη εποχής – μαθητών του γυμνασίου αρρένων, υπό τον γυμναστή Δημήτριο Λαμπρόπουλο και μαθητριών του γυμνασίου θηλέων, υπό την γυμνάστρια Ευαγγελίαν Ζούρου, της πόλεώς μας. Εκτός από τις γυμναστικές επιδείξεις, διεξήχθησαν και αθλητικοί αγώνες με την συμμετοχή 13 γυμνασίων από τους Νομούς Φλωρίνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Πέλλης. Προηγήθηκαν των γυμναστικών επιδείξεων και των αθλητικών αγώνων, χαιρετισμοί του Γενικού Επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως Η΄ Περιφέρειας Κανιστρά και του νομάρχου Φλωρίνης Κων/νου Τουσιάδη. Τον όρκο του αθλητού απήγγειλε ο αθλητής του γυμνασίου Φλωρίνης Μιχαήλ Μαζάρης.

Η φωτογραφία μας είναι από εκείνους τους πανγυμνασιακούς αθλητικούς αγώνες, που μας την έστειλε από την Αθήνα, ειδικά για το “παράθυρο στο παρελθόν” ο Φλωρινιώτης ε.α. Υποπτέραρχος κ. Λάζαρος Ζαμπέρτσης, τον οποίον και ευχαριστούμε. Στην φωτογραφία είναι η ομάδα δαφνοστεφανωμένων αθλητών και αθλητριών των γυμνασίων μας αρρένων και θηλέων, που επέτυχαν πρώτες νίκες στα αγωνίσματά τους.

Eίναι: Καθήμενες από αριστερά: Ουρανία Κατσούλη (1η στον δρόμο 80 μ.), Μπέτυ Μπαζοπούλου (1η στο άλμα εις ύψος), Φωφώ Τανιώνου ( 1η στο άλμα απλούν). Όρθιοι από αριστερά: Νικόλαος Περδίκας (1ος στο άλμα τριπλούν), Κων/νος Κωνσταντινίδης (1ος στον δρόμο των 1000 μ.), Λάζαρος Ζαμπέρτσης (1ος στον δρόμο 100 μ.) και Μιχαήλ Μαζάρης (1ος στην ρίψη λίθου). Στην σκυταλοδρομία την 1η θέση κατέκτησε η ομάδα του γυμνασίου θηλέων Φλωρίνης. Στην φωτογραφία μας διακρίνονται ακόμη, στο άκρο αριστερό ο σημαιοφόρος του γυμνασίου αρρένων, αείμνηστος πια, υποναύαρχος – ιατρός Θεόδωρος Ιορδανίδης και δεξιά δίπλα από τους αθλητές, η σημαιοφόρος του γυμνασίου θηλέων Πετρούλα Αριστ. Βόσδου.

Πέραν, όμως, των εικονιζομένων πρωτευσάντων αθλητών και αθλητριών μας, και άλλοι μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων του νομού μας, διακρίθηκαν: Έτσι: Στην σφαιροβολία 2η νίκη επέτυχε ο Κώστας Πολιτίδης. Στην λιθοβολία, 2η νίκη επέτυχε ο Στάθης Βασιλειάδης. Στο άλμα εις ύψος, 2η νίκη επέτυχε η Νικολαϊδου του γυμνασίου Αμυνταίου. Στον ακοντισμό, 2η νίκη επέτυχε ο Αδάμ Κασκαμανίδης. Και στον δρόμο των 400 μ. 2η νίκη επέτυχε ο Χατζηκωνσταντίνου του γυμνασίου Αμυνταίου.

Οι επιδείξεις είχαν εξαιρετική επιτυχία και έκλεισαν με ελληνικούς χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων μας, ενώ οι γυμνασιάρχες Τιμολέων Λιάκος των αρρένων και Ιωάννης Πασάς, των θηλέων, καμάρωναν για τις λαμπρές επιδόσεις των γυμνασίων τους και δέχονται τα συγχαρητήρια όλων των επισήμων, μεταξύ των οποίων ήσαν ο Μητροπολίτης Βασίλειος, ο νομάρχης Κ. Τουσιάδης, ο δήμαρχος Π. Παπαθανασίου, ο εισαγγελέας Καρούκης κ.α.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »