Ο ελληνοσέρβος ιατρός κ. Pavle Milencovic

Shares

O εκλεκτός συμπατριώτης μας και λάτρης της γενέθλιας γης, της Φλώρινας και πολύγραφος συγγραφέας, κ. Αλέξανδρος Χ. Κορτσάρης, Καθηγητής της Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (στην Αλεξανδρούπολη), είχε την ευγενή καλοσύνη να μου αποστείλει το τελευταίο καλογραμμένο βιβλίο του “ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ”, ζωντανεύοντας παλιά και τωρινά πρόσωπα και πολλές σκηνές από την ζωή της παλιάς Φλώρινας, με λόγια απλά και με εκφραστικές φωτογραφίες από το ανεξάντλητο αρχείο του κ. Θανάση Βογιατζή. Μαζί, όμως, με το βιβλίο, με το οποίο θα ασχοληθώ σε εύθετο χρόνο, ο κ. Κορτσάρης μου απέστειλε και μερικές φωτογραφίες από την οικογένεια Θωμά Τάντση, της οποίας η καταγωγή, ειρήσθω εν παρόδω, είναι από το γειτονικό Μοναστήρι.

Αθηνά Τάντση

Να σημειωθεί ότι τις δύο δημοσιευόμενες φωτογραφίες τού τις έστειλε ο Παύλος Μιλένκοβιτς. Η μία φωτογραφία είναι η εικονιζόμενη Αθηνά Τάντση, ήταν Μοναστηριώτικης καταγωγής, η οποία, ζώντας στο Μοναστήρι, όπου δούλευε στα ταχυδρομεία, παντρεύτηκε τον Σέρβο Milencovic και στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Βελιγράδι. Καρπός του γάμου τους ήταν ένας γιος, ο Pavle Milencovic, ο οποίος ζει και είναι διακεκριμένος επιστήμονας στην πρωτεύουσα της πολύπαθης Σερβίας, το Βελιγράδι. Συνεπώς το αίμα που ρέει στις φλέβες του Pavle, είναι ελληνοσερβικό. Όπως με πληροφόρησε ο κ. Κορτσάρης, ο οποίος είχε συναντήσει τον Milencovic στο Βελιγράδι, ο Pavle Milencovic, σήμερα είναι Καθηγητής της Αιματολογίας στην εκεί Ιατρική Σχολή, καθώς και πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Σερβίας, και ότι με πάθος ψάχνει, τα τελευταία χρόνια, να βρει τους συγγενείς του στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και τού έδωσε τις φωτογραφίες αυτές. Με στόχο, λοιπόν, να βρει ο Παύλος Μιλένκοβιτς τους ανεψιούς της Μητέρας του Αθηνάς Τάντση, δημοσιεύω τις δύο φωτογραφίες, με την βεβαιότητα ότι ο βαθύς πόθος του θα εκπληρωθεί.

Στην δεύτερη φωτογραφία είναι: Καθήμενοι από αριστερά: Ουρανία Τάντση, η θεία τους Ευφροσύνη (χωρίς να αναφέρεται επώνυμο) και ο Θωμάς Τάντσης, αδελφός της Αθηνάς, μητέρας του Παύλου. Όρθιοι τα τέκνα του ζεύγους Τάντση: ο Αναστάσιος και η κόρη Μαριάννα. Όπως προκύπτει από τα γραφόμενα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, αυτή ελήφθη στις 2 Νοεμβρίου 1955 στο φωτογραφείο της Θεσσαλονίκης ΦΩΤΟ- ΠΑΝΟ – Αγίου Δημητρίου 170, και σημειώνεται: Χαρισμένη στην θεία μας (πιθανότατα στην Αθηνά Τάντση) να μας θυμάται μαζί με την θεία Ευφροσύνη. Οικογένεια Τάντση.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »